poniedziałek, 21 września 2015

Rogaliki z powidłami śliwkowymi


Drożdżowe rogaliki z powidłami śliwkowymi są nie tylko pyszne, ale też lekkie jak puch. Delikatne ciasto drożdżowe nadziałam usmażonymi przez mamę słodkimi śliwkami i w ten sposób skomponowałam idealną słodką przekąskę. Moja rodzina bardzo polubiła rogaliki i pewnie nie ostatni raz je upiekłam :) Smakują jak te z piekarni bądź cukierni a plusów pieczenia w domu takich frykasów jest mnóstwo, bo swoje to swoje! A i jak ślicznie pachnie w domu podczas pieczenia :) Sprawcie sobie i swojej rodzinie trochę radości, przepis jest dosyć prosty a dzieło przesmaczne.
Stopień trudności wykonania: średni


Przepis na rogaliki drożdżowe:


Rogaliki z powidłami śliwkowymi

Ciasto drożdżowe:

  • 560 g mąki pszennej 
  • 2 dag drożdży świeżych 
  • 2 jaja
  • 350 ml mleka
  • 80 g masła/margaryny (rozpuścić)
  • 70 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli 
Pozostałe składniki:
  • powidła śliwkowe
W pierwszej kolejności rozpuścić masło (nie dopuszczamy do zagotowania), później zrobić zaczyn: mleko lekko podgrzać (ma być lekko ciepłe) wkruszyć w nie drożdże i dodać łyżeczkę cukru, całość delikatnie i niedokładnie przemieszać, pozostawić do wyrośnięcia (10-15 minut). Mąkę przesiać do dosyć sporej miski a następnie ją posolić, do mąki wlać wyrośnięty zaczyn, jaja ubić mikserem z resztą cukru, wlać do miski na koniec wlać rozpuszczony tłuszcz. Wszystkie składniki wyrabiamy ręką, początkowo do połączenia, później do momentu aż ciasto będzie elastyczne (ciasto drożdżowe może być trochę rzadkie, ale nie należy dodawać więcej mąki, bo rogaliki nie będą puszyste), ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (myślę, że na około 30-40 minut lub maksymalnie do godziny). Wyrośnięte ciasto podzielić na cztery części, każdą rozwałkować (można delikatnie podsypać mąką) w prostokąt i wycinać na przemian trójkąty o długich bokach i krótkiej podstawie, na podstawie kłaść łyżeczkę powideł i zwijać ku wierzchołkowi, kłaść rogaliki w pewnej odległości od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia końcówką wierzchołka do dołu, tak aby rogaliki podczas pieczenia nie porozwijały się. Piec w 190 stopniach około 15 minut do zarumienienia, zimne rogaliki posypać cukrem pudrem (chociaż i tak rogaliki najlepsze są zjedzone kiedy jeszcze są ciepłe). 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz