czwartek, 22 października 2015

Puch Łabędzi


Przepis na Puch Łabędzi w końcu na blogu! Puch to bardzooo delikatne i kokosowe ciasto z lekko kwaśnym porzeczkowym posmakiem. Składnikami słodkiej masy są czerstwe bułki i to sprawia, że masa jest tak puszysta i lekka. Ciasto bardzo ciekawe i choć przepis mam już od dobrych paru lat dopiero niedawno udało mi się je wykonać. Puch Łabędzi posmakuje wszystkim, którzy lubią smak kokosu w cieście. Zachęcam do upieczenia Puchu a na pewno będziecie zadowoleni z wypieku.
Stopień trudności wykonania: średni


Przepis na ciasto:


Puch Łabędzi

Upiec biszkopt z 5 jaj.
Masa:

  • 2 bułeczki kajzerki (czerstwe)
  • 2 szklanki mleka
Zalać bułki letnim mlekiem 
  • szklanka mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 10 dag wiórek kokosowych
Szklankę mleka zagotować z cukrami, zagotować, do gotującego się mleka wlać rozmoknięte bułki z pozostałym mlekiem, mieszać do zagotowania i zgęstnienia, dodać na koniec kokos i wymieszać. Wystudzone rozkręcić z masłem lub margaryną.

Uprażone wiórki:
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki cukru
  • łyżka masła
Masło rozpuścić na patelni, dodać cukier i poczekać aż trochę się rozpuści, cały czas mieszając, na koniec wsypać wiórki, mieszać do zarumienienia wiórków. Ciepłe wysypać na kartkę papieru, żeby usunąć nadmiar tłuszczu i wystudzić.

Przełożenie:
Biszkopt, dżem porzeczkowy, 2/3 masy, biszkopt, masa, uprażone wiórki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz