środa, 4 listopada 2015

Babeczki drożdżowe


Miękkie i pulchne ciasto drożdżowe sprawia, że na takie drugie śniadanie każdy ma ochotę :) Zjedzone na ciepło ze szklanką mleka doda energii na całe przedpołudnie. Ja babeczki obficie nadziałam powidłami śliwkowymi, ponieważ tak się złożyło, że mama akurat smażyła śliwki, ale można również użyć świeżych truskawek tak jak jest w oryginalnym przepisie Pani Doroty Świątkowskiej ze strony Moje Wypieki. Proponuję również trochę poeksperymentować, bo myślę, że babeczki z borówkami, jagodami czy też jabłkami będą równie przepyszne. 
Stopień trudności wykonania: łatwy

Przepis na babeczki:

Babeczki drożdżowe ze śliwkami


  • 230 g mąki pszennej
  • 14 g drożdży świeżych
  • 125 ml mleka
  • 50 g roztopionego masła
  • 50 g cukru
  • 2 duże żółtka
  • 16 g cukru waniliowego
W pierwszej kolejności rozpuścić masło (nie dopuszczamy do zagotowania), później zrobić zaczyn: mleko lekko podgrzać (ma być lekko ciepłe) wkruszyć w nie drożdże i dodać łyżeczkę cukru, całość delikatnie i niedokładnie przemieszać, pozostawić do wyrośnięcia (10-15 minut). Mąkę przesiać do dosyć sporej miski, do mąki wlać wyrośnięty zaczyn, żółtka ubić mikserem z resztą cukru i cukrem waniliowym, wlać do miski na koniec wlać rozpuszczony, przestudzony tłuszcz. Wszystkie składniki wyrabiamy ręką, początkowo do połączenia, później do momentu aż ciasto będzie elastyczne (ciasto drożdżowe może być trochę rzadkie, ale nie należy dodawać więcej mąki, bo rogaliki nie będą puszyste), ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (myślę, że na około 30-40 minut lub maksymalnie do godziny).
Przygotować formę do muffinów, każde gniazdo wysmarować tłuszczem (margaryną) i delikatnie opruszyć mąką. Z ciasta drożdżowego formować kule, rozpłaszczać w dłoniach, kłaść łyżeczkę powideł i ciasto zamykać, tak aby powidła znalazły się w środku. Kulki wkładać do formy częścią która jest złączeniem do dołu. Muffin powinno powstać około 10.

Kruszonka:

  • 25 g masła
  • 30 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
Tłuszcz rozpuścić i przestudzić, mąkę zmieszać z cukrem i wlać do tego tłuszcz, rozcierać między palcami, tak aby powstała kruszonka.

Muffiny posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać obficie kruszonką.
Piec w 180 stopniach przez 20-25 minut. Wyjąć z formy i przestudzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz