piątek, 18 grudnia 2015

Kokosanki


Kokosanki powstały z przepisu Doroty Świątkowskiej. Ciasteczka zachwycają swoją chrupkością i delikatnością jednocześnie, środek ciasteczek jest bardzo mięciutki. Kokosanki są słodziutkie i mega kokosowe. Robi się je dosłownie w pół godziny razem z pieczeniem. Idealne dla miłośników kokosu :) 
Stopień trudności wykonania: łatwy

Przepis na kokosanki:

Kokosanki


  • 2 średnie jaja
  • 140 g cukru pudru (ja użyłam cukru kryształu)
  • 200-220 g wiórków kokosowych
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodawać cukier partiami, masa powinna być lśniąca i sztywna, jak na bezy, dodać żółtka nie przerywając ubijania. Na koniec dodać wiórki i delikatnie połączyć z masą za pomocą szpatułki.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, łyżką nabierać masę i kłaść na blasze w postaci okrągłych kleksów.
Piec około 15 minut w temperaturze 170 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz