piątek, 30 października 2015

Izaura


Izaura to puszysty sernik upieczony na murzynku. Kakaowy miękki spód i delikatny, słodki ser to idealne uzupełnienie. Nikt nie oprze się tak puszystemu sernikowi z kakaowym akcentem. Izaura polana czekoladową polewą i obsypana obficie wiórkami kokosowymi oprócz tego, że prezentuje się jak dama to przede wszystkim rozpływa się w ustach. Sernik nie sprawia trudności w przygotowaniu. Należy wszystko robić zgodnie z przepisem a wszystko wyjdzie tak jak powinno. 
Stopień trudności wykonania: łatwy


Przepis na sernik:


Izaura

Murzynek:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 25 dag margaryny
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 jaja
  • 3 łyżki wody lub mleka
Margarynę, cukier, cukier waniliowy, kakao i wodę (mleko) zagotować i gotować przez 5 minut. Po ostudzeniu dodać żółtka i zmiksować na jednolitą masę, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać ubite na pianę białka (które zostały), delikatnie szpatułką połączyć je z ciastem.

Masa serowa:

  • 1 kg sera 
  • 8 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 25 dag margaryny
  • 1 budyń waniliowy (bez cukru)
Ser zemleć 3 razy (ser będzie delikatniejszy). Margarynę utrzeć z cukrem, żółtkami i budyniem, dodawać partiami ser i ucierać, na koniec dodać pianę z białek i delikatnie połączyć z serem.

Kolejność: wylewamy murzynka do blachy, następnie wylewamy ser i wygładzamy wierzch.
Pieczemy wszystko razem w 180 stopniach około godziny, cały czas obserwując sernik. Po upieczeniu wierzch będzie zarumieniony. Najlepiej wyłączyć piekarnik i tylko delikatnie uchylić drzwi piekarnika, aby sernik powoli stygł.

Ciasto najlepiej polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.

Wskazówki:

  • ciasto zaczęłam przygotowywać od zrobienia masy murzynka, ale nie dodałam od razu białek, następnie zrobiłam masę serową dodałam do niej białka. Dopiero kiedy miałam gotową masę serową, przygotowałam do końca murzynka dodając białka i delikatnie mieszając.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz