Przepis na ciasto pochodzi ze strony ''Domowa cukierenka" jednak podczas przygotowywania ciasta wprowadziłam pewne zmiany. Ciasto czekoladowe zrobiłam "po swojemu" chciałam, aby było wyraźnie kakaowe i aby ładnie się kroiło. Masa z dodatkiem jabłek i cynamonu to bardzo fajne połączenie. Jestem pewna, że czekoladowe ciasto z wyraźną nutą cynamonu również w Waszych domach będzie słodkim i miłym zaskoczeniem :)
Stopień trudności wykonania: średni
Przepis na ciasto:
Ciasto czekoladowe z dodatkiem cynamonu
Ciasto czekoladowe:- pół szklanki mleka
- 3 łyżki kakao
- szklanka cukru
- margaryna
- 4 jaja
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masę wystudzić, do zimnej masy czekoladowej dodawać pojedynczo żółtka i miksować, dodawać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą czekoladową. Ciasto przełożyć do formy, piec w 180 stopniach około 40 minut do suchego patyczka. Wystudzone ciasto przekroić na dwie części.
Biszkopt cynamonowy:
- 3 jaja
- pół szklanki cukru
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka octu
- łyżka cynamonu
Masa budyniowa z jabłkami:
- 1 kg jabłek
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 3/4 litra mleka
- 4 łyżki cukru
- 125 g masła
- łyżeczka cynamonu
Przełożenie:
ciasto czekoladowe, gorąca masa jabłkowo-cynamonowa, biszkopt cynamonowy, gorąca masa, ciasto czekoladowe, polewa czekoladowa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz