poniedziałek, 18 stycznia 2016

Ciasto czekoladowe z dodatkiem cynamonu


Przepis na ciasto pochodzi ze strony ''Domowa cukierenka" jednak podczas przygotowywania ciasta wprowadziłam pewne zmiany. Ciasto czekoladowe zrobiłam "po swojemu" chciałam, aby było wyraźnie kakaowe i aby ładnie się kroiło. Masa z dodatkiem jabłek i cynamonu to bardzo fajne połączenie. Jestem pewna, że czekoladowe ciasto z wyraźną nutą cynamonu również w Waszych domach będzie słodkim i miłym zaskoczeniem :)
Stopień trudności wykonania: średni


Przepis na ciasto:


Ciasto czekoladowe z dodatkiem cynamonu

Ciasto czekoladowe:

  • pół szklanki mleka
  • 3 łyżki kakao
  • szklanka cukru
  • margaryna
Składniki umieścić w rondelku i ogrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia i zagotowania, gotować jeszcze 5 minut. 

  • 4 jaja
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masę wystudzić, do zimnej masy czekoladowej dodawać pojedynczo żółtka i miksować, dodawać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą czekoladową. Ciasto przełożyć do formy, piec w 180 stopniach około 40 minut do suchego patyczka. Wystudzone ciasto przekroić na dwie części.

Biszkopt cynamonowy:

  • 3 jaja
  • pół szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka octu
  • łyżka cynamonu
Żółtka oddzielamy od białek.Żółtka roztrzepujemy łyżeczką, mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia, odstawiamy do wyrośnięcia. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do sztywnej piany dodajemy cukier i ubijamy do rozpuszczenia cukru (wtedy piana będzie gładka i lśniąca).  Obie masy łączymy ze sobą łopatką, dodajemy do nich po trochę mieszanki mącznej (mąki zwykłej i ziemniaczanej) przesiewając prosto do jajek, delikatnie i dokładnie mieszając. Na Ważne jest by mieszać ręcznie, a nie używać miksera. Ciasto będzie wtedy bardziej puszyste i ładnie wyrośnie.Pieczemy w temp. 180°C ok 15-25 min.Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy biszkopt na ok 10 min. - gwarancja, że nie opadnie. Później delikatnie wyjmujemy z formy. Czekamy, aż ostygnie aby go przekroić.

Masa budyniowa z jabłkami:


  • 1 kg jabłek
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 3/4 litra mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 125 g masła
  • łyżeczka cynamonu
Jabłka obrać, pokroić drobno, zasypać cynamonem i połową cukru. Dusić kilka minut. W połowie mleka rozpuścić budynie i pozostały cukier, wlać do drugiej połowy gotującego się mleka, zagotować. Do tej gorącej masy wmiksować masło, dodać jabłka i wymieszać.

Przełożenie:

ciasto czekoladowe, gorąca masa jabłkowo-cynamonowa, biszkopt cynamonowy, gorąca masa, ciasto czekoladowe, polewa czekoladowa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz