poniedziałek, 8 lutego 2016

Ambrozja


Bardzo słodkie i mega kaloryczne i czego więcej chcieć od ciasta? :) Każdy (nawet ten na diecie) ma prawo na kawałek czegoś tak pysznego! Słodka waniliowa masa, karmel i śmietanka przełamane słonym smakiem krakersów a wszystko posypane startą mleczną czekoladą, na samą myśl leci ślinka :) Nawet ja nie potrafiłam się oprzeć słodkiej Ambrozji. Bądźmy szczerzy cukier uzależnia, ale to takie przyjemne uzależnienie! Pracy też nie ma przy tym cieście dużo, piecze się tylko biszkopt, dlatego zaliczyłabym ciacho do tych "na zimno".
Stopień trudności wykonania: średni


Przepis na ciasto:


Ambrozja

Upiec biszkopt z 5 jaj
Biszkopt przekroić na pół.
Masa:

  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 1 budyń śmietankowy
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • masło roślinne w kostce
3/4  litra mleka postawić na ogniu, w pozostałej części mleka rozmieszać mąki, budyń, jajko, oraz cukier, gdy mleko zacznie się gotować dodać pozostałe połączone składniki, całość zagotować. Ugotowany budyń ostudzić. Masło utrzeć na gładki puch następnie dodawać po łyżce budyniu.

Dodatkowo:

  • śmietanka 30%
  • 1 galaretka cytrynowa
Galaretkę rozpuścić w szklance wrzącej wody, ostudzić. Ubić śmietankę na sztywno, dodać zimną galaretkę, wstawić na chwilę do lodówki do lekkiego stężenia.
  • 1 paczka krakersów
  • masa kajmakowa 
  • pół tabliczki mlecznej czekolady
Przełożenie:
Pół biszkoptu, pół masy budyniowej, biszkopt, masa budyniowa, krakersy, masa kajmakowa, krakersy, ubita śmietanka 30% z galaretką, starta na tarce (na drobnych oczkach) czekolada.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz