Bardzo słodkie i mega kaloryczne i czego więcej chcieć od ciasta? :) Każdy (nawet ten na diecie) ma prawo na kawałek czegoś tak pysznego! Słodka waniliowa masa, karmel i śmietanka przełamane słonym smakiem krakersów a wszystko posypane startą mleczną czekoladą, na samą myśl leci ślinka :) Nawet ja nie potrafiłam się oprzeć słodkiej Ambrozji. Bądźmy szczerzy cukier uzależnia, ale to takie przyjemne uzależnienie! Pracy też nie ma przy tym cieście dużo, piecze się tylko biszkopt, dlatego zaliczyłabym ciacho do tych "na zimno".
Stopień trudności wykonania: średni
Przepis na ciasto:
Ambrozja
Upiec biszkopt z 5 jajBiszkopt przekroić na pół.
Masa:
- 1 litr mleka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 budyń śmietankowy
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- masło roślinne w kostce
Dodatkowo:
- śmietanka 30%
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 paczka krakersów
- masa kajmakowa
- pół tabliczki mlecznej czekolady
Pół biszkoptu, pół masy budyniowej, biszkopt, masa budyniowa, krakersy, masa kajmakowa, krakersy, ubita śmietanka 30% z galaretką, starta na tarce (na drobnych oczkach) czekolada.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz