piątek, 8 stycznia 2016

Sernik składany z chrupiącą bezą


Sernik wyjątkowy pod każdym względem, pięknie się prezentuje i jest po prostu pyszny! Przepis pochodzi ze strony Pani Imielińskiej i nie ukrywam, że jest to moja ulubiona strona z przepisami na ciasta. Pracy niestety (lub stety) jest sporo przy jego wykonaniu, ale za to jaka nagroda w postaci kawałka tak fajnego sernika. Połączenie miodowych placków, masy budyniowej, sera i bezy jest obłędne. Ja sama jestem wielbicielką serników więc wszystkie mi smakują, ale ten... najbardziej :)  Może macie ochotę na taką chwileczkę zapomnienia?

Stopień trudności wykonania: trudne


Przepis na ciasto:


Sernik składany z chrupiącą bezą

Ciasto miodowe:

  • 500 g mąki
  • 200 g cukru
  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Mąkę przesiać, posiekać z masłem, dodać cukier, jaja, żółtko, miód, sodę rozpuścić w mleku dodać do pozostałych składników. Zagnieść ciasto i podzielić na dwie części, rozwałkować, włożyć do blaszki (sporej) wyłożonej papierem do pieczenia. Na jedną z części położyć słoiczek gęstej konfitury (ja użyłam brzoskwiniowej). Drugą część piec bez niczego. Piec w temperaturze 200 stopni przez 15-20 minut.


Beza:

  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka octu lub soku z cytryny
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli kiedy będzie już sztywna dodać cukier, mąkę i ocet lub cytrynę. Bezę położyć na ostudzony pusty placek miodowy, piec w 160 stopniach 10 minut a później w 140 suszymy 30-40 minut.
Ser:

  • 1 kg sera na sernik
  • 6 jajek
  • 125 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • szczypta soli
Ser zmielić 2 razy. Masło utrzeć z cukrem, dodawać pojedynczo żółtka, dodawać do masy partiami zmielony ser na koniec dodać budyń. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą serową. Masę przełożyć do blaszki o takich samych wymiarach w jakiej piekliśmy placki miodowe. Piec w 180 stopniach około godziny.
Masa budyniowa:

  • 750 ml mleka
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 40 g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 200 g masła
3/4 mleka gotujemy w pozostałej części rozrabiamy mąki, dodajemy żółtka i cukier gdy mleko zacznie się gotować dodajemy mieszankę i energicznie mieszamy do zagotowania (zgęstnienia), do ciepłego budyniu wkręcamy masło (najlepiej używając miksera). Ciepłą masą przekładamy placki.

Przełożenie:
Placek z konfiturą, masa budyniowa(ciepła), ser, masa budyniowa, placek z bezą

Wskazówka od autorki przepisu z którą zgadzam się na 100% :) :
Ser lepiej upiec dzień wcześniej, aby dobrze wystygł i lepiej było go ułożyć na cieście. Sernik jest najlepszy kiedy postoi w lodówce całą noc.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz