Sernik wyjątkowy pod każdym względem, pięknie się prezentuje i jest po prostu pyszny! Przepis pochodzi ze strony Pani Imielińskiej i nie ukrywam, że jest to moja ulubiona strona z przepisami na ciasta. Pracy niestety (lub stety) jest sporo przy jego wykonaniu, ale za to jaka nagroda w postaci kawałka tak fajnego sernika. Połączenie miodowych placków, masy budyniowej, sera i bezy jest obłędne. Ja sama jestem wielbicielką serników więc wszystkie mi smakują, ale ten... najbardziej :) Może macie ochotę na taką chwileczkę zapomnienia?
Stopień trudności wykonania: trudne
Przepis na ciasto:
Sernik składany z chrupiącą bezą
Ciasto miodowe:
- 500
g mąki
- 200
g cukru
- 200
g masła
- 2
jajka
- 1
żółtko
- 2
łyżki miodu
- 2
łyżki mleka
- 2
łyżeczki sody oczyszczonej
Beza:
- 4 białka
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżka octu lub soku z cytryny
Ser:
- 1 kg
sera na sernik
- 6
jajek
- 125
g masła
- 1
szklanka cukru
- 1
opakowanie budyniu śmietankowego
- szczypta
soli
Masa budyniowa:
- 750
ml mleka
- 40 g
mąki ziemniaczanej
- 40 g
mąki pszennej
- 3
żółtka
- 3
łyżki cukru
- 200
g masła
3/4 mleka gotujemy w pozostałej części rozrabiamy mąki, dodajemy żółtka i cukier gdy mleko zacznie się gotować dodajemy mieszankę i energicznie mieszamy do zagotowania (zgęstnienia), do ciepłego budyniu wkręcamy masło (najlepiej używając miksera). Ciepłą masą przekładamy placki.
Przełożenie:
Placek z konfiturą, masa budyniowa(ciepła), ser, masa budyniowa, placek z bezą
Wskazówka od autorki przepisu z którą zgadzam się na 100% :) :
Ser lepiej upiec dzień wcześniej, aby dobrze wystygł i lepiej było go ułożyć na cieście. Sernik jest najlepszy kiedy postoi w lodówce całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz