Słodki piegusek (w smaku i z wyglądu) skradnie serce każdego. Placki makowe idealnie pasują do brzoskwiniowej galaretki. To nie banalne ciasto to dobry pomysł nie tylko na niedzielny deser, korzystajcie więc z przepisu kiedy tylko macie ochotę na coś słodkiego i bawcie się smakami.
Stopień trudności wykonania: średni
Przepis na ciasto:
Piegusek z brzoskwiniami
Placek makowy:
- 3/4 szkl maku
- 6 jaj
- 3/4 szkl mąki
- 3/4 szkl cukru
Białka ubić z cukrem następnie dodawać po jednym żółtku i delikatnie mieszać szpatułką, następnie dodać przesianą mąkę i mak, piec 25 minut w 170 stopniach. Placek przekrawamy na dwa blaty.
Biszkopt:
- 2 jaja
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 2 łyżki mąki
Białka ubić z cukrami, ubite białka delikatnie połączyć z żółtkami, następnie dodać mąkę wszystko połączyć.
Masa budyniowa:
- pół litra mleka
- cukier waniliowy
- łyżka (kopiasta) mąki pszennej
- łyżka (kopiasta) mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru kryształu
- margaryna lub masło
250 ml mleka postawić na ogniu w pozostałej części rozmieszać obie mąki, kiedy mleko będzie ciepłe dodać oba cukry do mleka, aby się rozpuściły, w momencie, kiedy mleko zacznie się gotować dodajemy pozostałe mleko z mąkami i mieszamy do momentu aż cała masa zgęstnieje i zacznie się gotować. Budyń studzimy, zimny dodajemy porcjami do rozkręconej na puch margaryny bądź masła.
Masa brzoskwiniowa:
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 1 puszka brzoskwiń
- 1 budyń śmietankowy
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek cukru
Brzoskwinie pokroić w kostkę. Sok gotować z cukrem . Wymieszać z galaretkami. Budyń rozprowadzić w 3/4 szklanki wody, gotować z sokiem i galaretkami aż zgęstnieje.
Polewa czekoladowa
Ułożenie:
Placek makowy, 1/2 ciepłej masy budyniowej (poczekać aż wystygnie) i położyć masę budyniową, biszkopt, 1/2 ciepłej masy budyniowej (poczekać aż wystygnie) i położyć masę budyniową, polać polewą.
Najlepiej zrobić tak, że po ugotowaniu masy brzoskwiniowej pół położyć na placek makowy i pół na biszkopt a jak wystygnie masa złożyć całość ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz