wtorek, 29 marca 2016

Piegusek z brzoskwiniami


Słodki piegusek (w smaku i z wyglądu) skradnie serce każdego. Placki makowe idealnie pasują do brzoskwiniowej galaretki. To nie banalne ciasto to dobry pomysł nie tylko na niedzielny deser, korzystajcie więc z przepisu kiedy tylko macie ochotę na coś słodkiego i bawcie się smakami.
Stopień trudności wykonania: średni


Przepis na ciasto:


Piegusek z brzoskwiniami


Placek makowy:
  • 3/4 szkl maku 
  • 6 jaj 
  • 3/4 szkl mąki 
  • 3/4 szkl cukru
Białka ubić z cukrem następnie dodawać po jednym żółtku i delikatnie mieszać szpatułką, następnie dodać przesianą mąkę i mak, piec 25 minut w 170 stopniach. Placek przekrawamy na dwa blaty.

Biszkopt:
  • 2 jaja
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego 
  • 2 łyżki mąki
Białka ubić z cukrami, ubite białka delikatnie połączyć z żółtkami, następnie dodać mąkę wszystko połączyć.
Masa budyniowa:

  • pół litra mleka
  • cukier waniliowy
  • łyżka (kopiasta) mąki pszennej 
  • łyżka (kopiasta) mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru kryształu
  • margaryna lub masło
250 ml mleka postawić na ogniu w pozostałej części rozmieszać obie mąki, kiedy mleko będzie ciepłe dodać oba cukry do mleka, aby się rozpuściły, w momencie, kiedy mleko zacznie się gotować dodajemy pozostałe mleko z mąkami i mieszamy do momentu aż cała masa zgęstnieje i zacznie się gotować. Budyń studzimy, zimny dodajemy porcjami do rozkręconej na puch margaryny bądź masła.


Masa brzoskwiniowa:
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 5 łyżek cukru
Brzoskwinie pokroić w kostkę. Sok gotować z cukrem . Wymieszać z galaretkami. Budyń rozprowadzić w 3/4 szklanki wody, gotować z sokiem i galaretkami aż zgęstnieje.

Polewa czekoladowa

Ułożenie:
Placek makowy, 1/2 ciepłej masy budyniowej (poczekać aż wystygnie) i położyć masę budyniową, biszkopt, 1/2 ciepłej masy budyniowej (poczekać aż wystygnie) i położyć masę budyniową, polać polewą.
Najlepiej zrobić tak, że po ugotowaniu masy brzoskwiniowej pół położyć na placek makowy i pół na biszkopt a jak wystygnie masa złożyć całość ciasta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz