Mazurek w tym roku piekłam pierwszy raz w życiu i wyszedł przesmaczny! Tradycyjne ciasto Wielkanocne okazało się być bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Udekorowanie takiego mazurka daje bardzo dużo frajdy, myślę, że to świetny sposób, aby czymś zająć dzieciaki podczas przedświątecznego zgiełku. Przepis na ciasto kruche pochodzi ze strony: moje wypieki.
Stopień trudności wykonania: łatwy
Przepis na mazurka:
Mazurek z czekoladą i kajmakiem
Ciasto kruche:- 350 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 200 g zimnego masła
- 1 łyżka gęstej śmietany 18%
- 2 żółtka
Wszystkie składniki połączyć i zagnieść, włożyć do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować 3/4 ciasta układając na blachę (wyłożoną papierem) z pozostałej części zrobić wałeczki i umieścić je na brzegach ciasta. Ciasto ponakłuwać widelcem i piec w 200 stopniach około 20 minut
Czekolada:
Czekolada:
- 100 g czekolady
- 4 łyżki śmietanki 30%
Czekoladę połamać umieścić w misce nad parą wodną, dodać śmietankę i podgrzewać do rozpuszczenia się czekolady, masa ma być jednolita i gładka.
Czekoladę wylać na ciasto, posypać płatkami migdałów. Poczekać, aż zastygnie.
Kajmak:
- puszka masy kajmakowej lub mleko skondensowane, które należy gotować w garnku z wodą około 3 godziny.
Kajmakiem posmarować mazurek z zastygniętą czekoladą, mazurek udekorować według uznania. Ja użyłam do tego posiekanej czekolady, kokosu, kolorowej posypki, migdałów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz