piątek, 1 kwietnia 2016

Mazurek z czekoladą i kajmakiem


Mazurek w tym roku piekłam pierwszy raz w życiu i wyszedł przesmaczny! Tradycyjne ciasto Wielkanocne okazało się być bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Udekorowanie takiego mazurka daje bardzo dużo frajdy, myślę, że to świetny sposób, aby czymś zająć dzieciaki podczas przedświątecznego zgiełku. Przepis na ciasto kruche pochodzi ze strony: moje wypieki.
Stopień trudności wykonania: łatwy


Przepis na mazurka:


Mazurek z czekoladą i kajmakiem

Ciasto kruche:

  • 350 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g zimnego masła
  • 1 łyżka gęstej śmietany 18%
  • 2 żółtka
Wszystkie składniki połączyć i zagnieść, włożyć do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować 3/4 ciasta układając na blachę (wyłożoną papierem) z pozostałej części zrobić wałeczki i umieścić je na brzegach ciasta. Ciasto ponakłuwać widelcem i piec w 200 stopniach około 20 minut

Czekolada:

  • 100 g czekolady
  • 4 łyżki śmietanki 30%
Czekoladę połamać umieścić w misce nad parą wodną, dodać śmietankę i podgrzewać do rozpuszczenia się czekolady, masa ma być jednolita i gładka.
Czekoladę wylać na ciasto, posypać płatkami migdałów. Poczekać, aż zastygnie.

Kajmak:
  • puszka masy kajmakowej lub mleko skondensowane, które należy gotować w garnku z wodą około 3 godziny.
Kajmakiem posmarować mazurek z zastygniętą czekoladą, mazurek udekorować według uznania. Ja użyłam do tego posiekanej czekolady, kokosu, kolorowej posypki, migdałów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz