Jak powstał przepis na ten sernik? W moim rodzinnym domu nikt z członków rodziny (poza mną) nie miał ochoty na sernik pieczony ( ja zawsze mam ochotę na pyszniutki i tradycyjny sernik) a twaróg należało wykorzystać. Owoce wyjęła mama z zamrażarki i tak o to początkiem wiosny mogliśmy się cieszyć smakiem "świeżych" owoców. Sernik jest lekki i co ważne nie za słodki, robi się go szybko i jeszcze szybciej wcina :)
Stopień trudności wykonania: łatwy
Przepis na sernik:
Owocowy sernik na zimno
Spód sernika:- 140 g herbatników
- 70 g masła
Ciastka drobno pokruszyć, masło rozpuścić i wystudzić, zimnym masłem polać herbatniki, całość wymieszać (powinien powstać "mokry piasek") wyłożyć nim dół tortownicy, spód przycisnąć mocno do dna tortownicy, włożyć na czas przygotowywania sera do lodówki.
Masa serowa:
- 1,2 kg twarogu (zmielony przynajmniej 2 krotnie)
- około 2 ml zapachu cytrynowego
- 300 ml śmietanki 30%
- 200 g cukru pudru
- galaretki: 1 truskawkowa, 1 agrestowa
Dodatkowo:
- mus z truskawek (u mnie był mrożony z dodatkiem cukru)
- 1 galaretka truskawkowa
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- maliny (u mnie mrożone)
Galaretkę truskawkową rozpuścić z 1/2 szklance wrzącej wody, wystudzoną połączyć z musem truskawkowym, 2 galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 1 i 1/2 wrzącej wody, wystudzić.
Ułożenie:
Na herbatniki wylać ser truskawkowy (włożyć na chwilę do lodówki, aby zastygło, tak żeby warstwy nie mieszały się ze sobą), mus truskawkowy (do lodówki), ser agrestowy i poukładać maliny (do lodówki), na całość wylać galaretki brzoskwiniowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz