piątek, 15 kwietnia 2016

Owocowy sernik na zimno


Jak powstał przepis na ten sernik? W moim rodzinnym domu nikt z członków rodziny (poza mną) nie miał ochoty na sernik pieczony ( ja zawsze mam ochotę na pyszniutki i tradycyjny sernik) a twaróg należało wykorzystać. Owoce wyjęła mama z zamrażarki i tak o to początkiem wiosny mogliśmy się cieszyć smakiem "świeżych" owoców. Sernik jest lekki i co ważne nie za słodki, robi się go szybko i jeszcze szybciej wcina :) 
Stopień trudności wykonania: łatwy


Przepis na sernik:


Owocowy sernik na zimno

Spód sernika:

  • 140 g herbatników
  • 70 g masła
Ciastka drobno pokruszyć, masło rozpuścić i wystudzić, zimnym masłem polać herbatniki, całość wymieszać (powinien powstać "mokry piasek") wyłożyć nim dół tortownicy, spód przycisnąć mocno do dna tortownicy, włożyć na czas przygotowywania sera do lodówki.

Masa serowa:
  • 1,2 kg twarogu (zmielony przynajmniej 2 krotnie)
  • około 2 ml zapachu cytrynowego
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 200 g cukru pudru
  • galaretki: 1 truskawkowa, 1 agrestowa
Twaróg zmiksować z cukrem i zapachem cytrynowym, śmietankę ubić, delikatnie połączyć z twarogiem. Galaretki truskawkową i agrestową rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody, ostudzić. Masę serową podzielić na 2 części. Do jednej części dodać galaretkę truskawkową a do drugiej galaretkę agrestową. 

Dodatkowo:
  • mus z truskawek (u mnie był mrożony z dodatkiem cukru)
  • 1 galaretka truskawkowa 
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • maliny (u mnie mrożone)
Galaretkę truskawkową rozpuścić z 1/2 szklance wrzącej wody, wystudzoną połączyć z musem truskawkowym, 2 galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 1 i 1/2 wrzącej wody, wystudzić.

Ułożenie:
Na herbatniki wylać ser truskawkowy (włożyć na chwilę do lodówki, aby zastygło, tak żeby warstwy nie mieszały się ze sobą), mus truskawkowy (do lodówki), ser agrestowy i poukładać maliny (do lodówki), na całość wylać galaretki brzoskwiniowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz