wtorek, 31 maja 2016

Pancake czyli naleśniki amerykańskie


Pyszne, grube naleśniki ułożone jeden na drugim czyli pankejki to super pomysł na niedzielne śniadanie czy też sycącą kolację dla całej rodziny. U mnie podane tradycyjnie z syropem klonowym, który dostałam już dawnooo temu, od przyjaciela który przywiózł mi go aż z Kanady! Syrop ten można bez problemu znaleźć również u nas w Polsce. Ten złocisty syrop, którym polewamy naleśniki wsiąka w nie i sprawia, że są one mokre i bardzo słodkie :)  Naleśniki można również podać z tradycyjnym polskim dżemem (są tak samo pyszne). Do tego szklanka mleka i jest idealnie.
Stopień trudności wykonania: łatwy 


Przepis na Pancake:



Naleśniki amerykańskie


Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka
  • pół szklanki kwaśnej śmietany
  • 4 jaja
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 
Masło roztopić i przestudzić. Pozostałe składniki umieścić w jednej misce i zmiksować na gładką masę, następnie dodać przestudzone masło. Ciasto powinno być konsystencji gęstej śmietany. Rozgrzać patelnię i smażyć naleśniki (wylewane małą chochelką) bez dodatku oleju. Naleśniki będą rozpływały się na boki po wylaniu a po przewróceniu na drugą stronę delikatnie urosną. Należy cały czas kontrolować smażenie naleśników, bo bardzo szybko się przypalają. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz