Pyszne, grube naleśniki ułożone jeden na drugim czyli pankejki to super pomysł na niedzielne śniadanie czy też sycącą kolację dla całej rodziny. U mnie podane tradycyjnie z syropem klonowym, który dostałam już dawnooo temu, od przyjaciela który przywiózł mi go aż z Kanady! Syrop ten można bez problemu znaleźć również u nas w Polsce. Ten złocisty syrop, którym polewamy naleśniki wsiąka w nie i sprawia, że są one mokre i bardzo słodkie :) Naleśniki można również podać z tradycyjnym polskim dżemem (są tak samo pyszne). Do tego szklanka mleka i jest idealnie.
Stopień trudności wykonania: łatwy
Przepis na Pancake:
Naleśniki amerykańskie
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mleka
- pół szklanki kwaśnej śmietany
- 4 jaja
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki cukru
- pół łyżeczki soli
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Masło roztopić i przestudzić. Pozostałe składniki umieścić w jednej misce i zmiksować na gładką masę, następnie dodać przestudzone masło. Ciasto powinno być konsystencji gęstej śmietany. Rozgrzać patelnię i smażyć naleśniki (wylewane małą chochelką) bez dodatku oleju. Naleśniki będą rozpływały się na boki po wylaniu a po przewróceniu na drugą stronę delikatnie urosną. Należy cały czas kontrolować smażenie naleśników, bo bardzo szybko się przypalają.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz