poniedziałek, 6 czerwca 2016

Drożdżówki z rabarbarem i budyniem


Drożdżówki te piekę zawsze w sezonie rabarbarowym bo moja rodzina je uwielbia. Za każdym razem drożdżówki są mięciutkie w środku i chrupiące z zewnątrz. Rabarbar gotowany z karmelem staje się słodki a razem z gęstym budyniem stanowi miłe dla podniebienia połączenie. Drożdżówki dodatkowo uwieńczone są pyszną, złocistą kruszonką. Idealne na drugie śniadanie a może piknik? To ostatnie chwile, żeby skusić się na wykonanie drożdżówek - sezon rabarbarowy trwa do końca czerwca. Przepis pochodzi z książki "Moje wypieki i desery" (z moimi modyfikacjami).
Stopień trudności wykonania: średni


Przepis na drożdżówki:


Drożdżówki z rabarbarem i budyniem


Ciasto drożdżowe:
  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 300 ml mleka
  • 100 g masła
  • 2,5 łyżki cukru
  • 1 jajo 
  • szczypta soli
Mleko lekko!!! podgrzać, zestawić z ognia i wkruszyć w nie drożdże, dodać 0,5 łyżki cukru i całość delikatnie wymieszać, pozostawić do wyrośnięcia. Masło roztopić, pozostawić do wystygnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięte drożdże z mlekiem, resztę cukru, jajko i szczyptę soli, całość wstępnie wymieszać, dodać masło i całość zagnieść (ciasto może delikatnie kleić się do rąk). Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość).

Budyń waniliowy:
  • 0,5 l mleka
  • budyń waniliowy
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • cukier wanilinowy
  • 3 łyżki cukru kryształu
Ugotować budyń z pewną zmianą (dodać podczas rozkłócania budyniu łyżkę mąki). Pozostawić do ostygnięcia.

Karmelizowany rabarbar:
  • 400 g rabarbaru pociętego na małe kawałki
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki wody
Na patelnię wsypać cukier wymieszany z wodą. Podgrzewać na małym ogniu, (nie mieszając) do momentu aż cukier się rozpuści, gotować do momentu aż nabierze złocistego koloru. Następnie dodać rabarbar i całość wymieszać, dopilnować aby rabarbar był pokryty karmelem (część wody wyparuje). Pozostawić do ostygnięcia. 


Kiedy ciasto już wyrośnie formować z niego kulki i układać na przygotowanej blasze przykrytej papierem do pieczenia. Kulek ma być około 12, układać je w pewnych odstępach od siebie (wyrosną podczas pieczenia). Odczekać chwilę, aż podrosną. Następnie używając dna szklanki rozbić wgłębienia w każdej kulce. We wgłębienia wkładać budyń i rabarbar (ja układałam różnie: obok siebie, najpierw budyń a później rabarbar). Rozbełtać jajko i smarować brzegi, posypywać obficie kruszonką. 

Kruszonka:
  • 30 g roztopionego masła
  • 40 g mąki tortowej
  • 2 łyżki cukru
Mąkę dodać do roztopionego masła z cukrem i rozkruszyć w palcach.

Piec w 180 stopniach Celsjusza przez około 20-25 minut.

Wskazówki:
Budyń i rabarbar można przygotować dzień wcześniej wtedy kolejnego dnia wszystko mamy już gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz