niedziela, 10 lipca 2016

Sezamowiec


Przepis na sezamowca znam od dziecka. Już jako mała dziewczynka zajadałam się tym ciastem, bo mama bardzo lubiła je piec. Sezamowiec jest bardzo słodki bo oprócz cukru zawiera sporą ilość miodu. Słodki smak przełamuje kwaśny dżem porzeczkowy, całość świetnie współgra i ładnie się prezentuje.
Stopień trudności wykonania: średni


Przepis na ciasto:


Sezamowiec

Ciasto:
  • margaryna
  • 3 szklanki mąki
  • 5 żółtek
  • pół szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych składników pieczemy ciasto i dzielimy na 2 części.
Pierwszą część rozwałkowujemy, wkładamy do prostokątnej blachy i na ciasto rozsmarowujemy 3-4 łyżki kwaśnego dżemu ( porzeczkowy, śliwkowy ), następnie posypujemy dżem wiórkami kokosowymi ( 2 łyżki) i przykładamy to pianą z białek.

Piana z białek:
  • 5 białek
  • szklanka cukru
Białka ubijamy ze szczyptą soli do momentu aż będzie sztywna, następnie dodajemy porcjami cukier aż do gładkości.

Tak przygotowany placek wstawiamy do piekarnika na 180 stopni na około 30 minut, na koniec przez 10 minut podpiekamy spód, najlepiej aby ciasto ochłodziło się w uchylonym piekarniku.

Masa I:
  • 10 dkg margaryny
  • 2  łyżki miodu
  • 1/4 szklanki cukru
  • szklanka ziarna sezamowego 
Zasmażyć, trochę przestudzić i wylać na rozwałkowany drugi placek. Piec do zarumienienia, należy uważać bo placek z miodem szybko się przypieka.

Masa II:
  • 15 dkg chałwy
  • 3/4 margaryny
  • pół szklanki cukru
Wszystko umieścić w rondelku z grubym dnem, rozpuścić, chwilę gotować do zgęstnienia, lekko przestudzoną masą przełożyć placki.

Wskazówki:
  • Ciepłych placków nie wyjmujemy od razu po upieczeniu bo ciasto może się pokruszyć 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz