piątek, 29 lipca 2016

Tort śmietankowo jagodowy


Tort jagodowy skradł serca wszystkim moim gościom, co tu dużo mówić masa śmietankowa i frużelina jagodowa to najlepszy letni duet :) Tort jest bardzo wilgotny a do tego nie za słodki, można się nim zajadać i zajadać. Przepis jest mojego autorstwa i narodził się w momencie kiedy zobaczyłam, że w lodówce znajduje się pełen pojemnik jagód zebranych przez moją mamę w pobliskim lesie. Dary natury to jest to! Zdrowo i pysznie :) Upieczcie na weekend (można użyć również mrożonych owoców - tort będzie równie pyszny).

Przepis na tort:


Tort śmietankowo jagodowy

Upiec 2 jasne biszkopty według tego przepisu. Każdy biszkopt dzielimy na 3 części.

Masa śmietankowa:

  • 600 ml śmietanki kremówki 30% 
  • 250 g serka mascarpone 
  • 2 łyżki cukru pudru

Frużelina jagodowa:
  • 1/2 kg jagód (mogą być mrożone, nie rozmrażamy przed wykonaniem frużeliny)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżka soku z cytryny (owoce zachowują kolor)
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 
Jagody przełożyć do garnka w grubym dnem i lekko podgrzewać z cukrem tak aby cukier się rozpuścił, ale nie dopuszczamy do wrzenia, jeśli cukier rozpuści się dodajemy sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną wcześniej wymieszaną z niewielką ilością wody, całość gotujemy i po zagotowaniu zdejmujemy z palnika. 
Następnie rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie ( należy przeczytać na opakowaniu jaką temperaturę musi posiadać woda, którą zalewamy żelatynę. Ja zazwyczaj zalewam niewielką ilością wrzątku, ale często jest tak, że żelatyna traci swoje właściwości żelujące. Wtedy żelatynę zalewamy zimną wodą a następnie nad kąpielą wodną rozpuszczamy ją uważając aby temperatura nie była zbyt wysoka).
Rozpuszczoną żelatynę łączymy z owocami. Frużelinę porządnie schłodzić.

Nasącz:
  • prawie pełna szklanka zimnej przegotowanej wody
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • ewentualnie łyżka cukru pudru
Przełożenie:

Pierwsza część biszkoptu, nasącz, 1/5 masy śmietankowej, 1/5 część frużeliny czynności powtarzamy do wyczerpania składników. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz