Bomba cytrynowa :) Dla miłośników kwaśnego smaku i nie tylko. Prezentuje się przepięknie, żółciutkie ciacho skradło serca a raczej... żołądki wszystkim domownikom. Bardzo prosta w przygotowaniu, wystarczy dobrze rozplanować pracę a uwiniecie się w 2 godzinki :) Polecam takie słoneczne ciasto na poprawę humoru w te pochmurne dni.
Stopień trudności wykonania: łatwe
Przepis na ciasto:
Po wystudzeniu biszkopt przekroić na 2 części.
Masa cytrynowa:
Masa cytrynowa:
- 2 budynie waniliowe
- 3 cytryny (sok)
- 1,5 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 130 g margaryny
Sok wyciśnięty z 3 cytryn wymieszać z wodą. Większą połowę przelać do garnka z grubym dnem postawić na ogień w pozostałej części rozmieszać budynie. Do garnka z wodą i sokiem z cytryny dodać cukier, wymieszać do rozpuszczenia, dodać margarynę, rozpuścić. Kiedy zawartość garnka zacznie się gotować wlać mieszankę z budyniami, mieszać do zgęstnienia uważając, aby budyń się nie przypalił.
Przygotować blaszkę w której piekł się biszkopt, najlepiej wyścielić folią. Do blaszki włożyć 1 część biszkoptu, wylać jeszcze ciepłą masę cytrynową, przykryć drugą częścią biszkoptu, odstawić do wystudzenia.
Masa jogurtowa:
Przygotować blaszkę w której piekł się biszkopt, najlepiej wyścielić folią. Do blaszki włożyć 1 część biszkoptu, wylać jeszcze ciepłą masę cytrynową, przykryć drugą częścią biszkoptu, odstawić do wystudzenia.
Masa jogurtowa:
- 700 g jogurtu naturalnego
- 2 galaretki cytrynowe
- 2 łyżki cukru pudru
Galaretki rozpuścić w 200 ml gorącej wody, ostudzić. Zimne, tężejące galaretki wmieszać w jogurty naturalne, dodać cukier i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki, aby stężało. Gęstą masę wylać na zimny już biszkopt. Delicje ułożyć na nie stężałą do końca masę jogurtową.
Dodatkowo:
- ciastka typu delicje (20 sztuk)
- 2 galaretki cytrynowe
Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody. Odstawić do wystudzenia. Tężejącą galaretką polać ciasto.
Uwagi:
- Rozplanujcie pracę tak, aby nie czekać aż galaretki wystygną to przyspieszy przygotowanie ciasta :) (te rozpuszczone w 200 ml wody szybko stygną i tężeją)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz