wtorek, 8 listopada 2016

Kostka cytrynowa


Bomba cytrynowa :) Dla miłośników kwaśnego smaku i nie tylko. Prezentuje się przepięknie, żółciutkie ciacho skradło serca a raczej... żołądki wszystkim domownikom. Bardzo prosta w przygotowaniu, wystarczy dobrze rozplanować pracę a uwiniecie się w 2 godzinki :) Polecam takie słoneczne ciasto na poprawę humoru w te pochmurne dni.

Stopień trudności wykonania: łatwe


Przepis na ciasto:


Kostka cytrynowa

Upiec biszkopt z 5 jaj w formie prostokątnej.
Po wystudzeniu biszkopt przekroić na 2 części.

Masa cytrynowa:

  • 2 budynie waniliowe
  • 3 cytryny (sok)
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 130 g margaryny
Sok wyciśnięty z 3 cytryn wymieszać z wodą. Większą połowę przelać do garnka z grubym dnem postawić na ogień w pozostałej części rozmieszać budynie. Do garnka z wodą i sokiem z cytryny dodać cukier, wymieszać do rozpuszczenia, dodać margarynę, rozpuścić. Kiedy zawartość garnka zacznie się gotować wlać mieszankę z budyniami, mieszać do zgęstnienia uważając, aby budyń się nie przypalił.

Przygotować blaszkę w której piekł się biszkopt, najlepiej wyścielić folią. Do blaszki włożyć 1 część biszkoptu, wylać jeszcze ciepłą masę cytrynową, przykryć drugą częścią biszkoptu, odstawić do wystudzenia.

Masa jogurtowa:
  • 700 g jogurtu naturalnego
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2 łyżki cukru pudru
Galaretki rozpuścić w 200 ml gorącej wody, ostudzić. Zimne, tężejące galaretki wmieszać w jogurty naturalne, dodać cukier i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki, aby stężało. Gęstą masę wylać na zimny już biszkopt. Delicje ułożyć na nie stężałą do końca masę jogurtową.

Dodatkowo:
  • ciastka typu delicje (20 sztuk)
  • 2 galaretki cytrynowe
Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody. Odstawić do wystudzenia. Tężejącą galaretką polać ciasto. 

Uwagi:
  • Rozplanujcie pracę tak, aby nie czekać aż galaretki wystygną to przyspieszy przygotowanie ciasta :) (te rozpuszczone w 200 ml wody szybko stygną i tężeją) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz