Klasyka! Pyszne ciasto, które każdy uwielbia. Składniki zapewne znajdują się zawsze w Waszych lodówkach. Tego ciasta nie trzeba reklamować :) Zachęcam do upieczenia i przywołania smaku dzieciństwa.
Stopień trudności wykonania: łatwe
Przepis na ciasto:
Napoleonka
Ciasto:- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 3 szklanki mąki
- 1 margaryna
Z podanych składników zagnieść ciasto, włożyć do lodówki na około 12 godzin (ja wkładam na całą noc). Podzielić na 3 części. Upiec placki w 180 stopniach do zarumienienia.
Krem:
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 5 żółtek
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 litr mleka
3/4 litra mleka zagotować w garnku w grubym dnem. Pozostałe mleko, cukry i żółtka ubić na puszystą masę, dodać mąki , gdy mleko zacznie się gotować wlać mieszankę mleka, cukru, żółtek i mąk całość mieszać do zgęstnienia i zagotowania kremu, uważając, aby masa nie przypaliła się.
Placki przełożyć ciepłą masą.
Zimne można posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz