środa, 16 listopada 2016

Napoleonka biała


Klasyka! Pyszne ciasto, które każdy uwielbia. Składniki zapewne znajdują się zawsze w Waszych lodówkach. Tego ciasta nie trzeba reklamować :) Zachęcam do upieczenia i przywołania smaku dzieciństwa.
Stopień trudności wykonania: łatwe


Przepis na ciasto:


Napoleonka

Ciasto:


  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 3 szklanki mąki
  • 1 margaryna
Z podanych składników zagnieść ciasto, włożyć do lodówki na około 12 godzin (ja wkładam na całą noc). Podzielić na 3 części. Upiec placki w 180 stopniach do zarumienienia.

Krem:
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 żółtek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 litr mleka
3/4 litra mleka zagotować w garnku w grubym dnem. Pozostałe mleko, cukry i żółtka ubić na puszystą masę, dodać mąki , gdy mleko zacznie się gotować wlać mieszankę mleka, cukru, żółtek i mąk całość mieszać do zgęstnienia i zagotowania kremu, uważając, aby masa nie przypaliła się.

Placki przełożyć ciepłą masą. 
Zimne można posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz