czwartek, 22 grudnia 2016

Pierniczki (II)


Ja swoich świąt nie wyobrażam sobie bez pierniczków! W tym roku nowy przepis :)
Wyszły cudowne, są idealnie słodkie, a przyprawa do pierników jest mocno, ale nie przesadnie wyczuwana. Dodatek kakao sprawił, że pięknie się prezentują i te lukrowe ozdobniki... myślę, że w tym roku choinka będzie przepiękna! A pierniki będą bardzo szybko z niej znikały.
Stopień trudności wykonania: łatwy

Przepis na pierniki:

Pierniczki (II)

Składniki na 50 sztuk:
  • 280 g mąki pszennej
  • 150 g miodu (z miodem sztucznym pierniczki szybciej zmiękną)
  • 50 g cukru pudru
  • 60 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • około 20 g przyprawy do piernika (należy zwrócić uwagę na skład, dobra przyprawa nie posiada dużo mąki, ja polecam dr Oetker - to nie lokowanie produktu ;) )
  • kakao (dla koloru)
Miód i masło podgrzać w garnuszku do rozpuszczenia, przestudzić. W tym czasie do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier puder, wbić jajko, wsypać sodę, przyprawę do piernika i kakao. Na koniec wlać przestudzoną margarynę z miodem. Całość zagnieść i wyrobić. Jeśli będzie zbyt miękkie, schłodzić (będzie się lepiej rozwałkować). 

Ciasto rozwałkować na desce, podsypując mąką, wycinać dowolne kształty. Jeśli ktoś piecze pierniki na choinkę to należy zrobić dziurkę słomką.
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 8-10 minut (nie dłużej bo się przypalą, ciasteczka szybko się pieką bo zawierają sporą ilość miodu). Po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilę, aż stwardnieją, układać na talerzu.
Pierniczki na choinkę mają być twarde więc nie należy nigdzie ich chować. Te do zjedzenia schować do dużego pojemnika i wstawić do środka szklankę wody (wymieniać co parę dni) a pierniczki po paru dniach zmiękną i będą idealne do schrupania! :) Pierniczki można przechowywać bardzo długo. 

Lukier:
  • 1 białko
  • około 1 szklanki cukru pudru
Białko wlać do miski, wsypać cukier i miksować mikserem do uzyskania gładkiej masy, jeśli będzie zbyt rzadka (będzie spływać po piernikach) dodać więcej cukru pudru, nawet do 0,5 szklanki, zależy od wielkości białka (nie więcej).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz