środa, 28 grudnia 2016

Strucla makowa


Tradycyjna strucla makowa to smak Bożego Narodzenia, ale to nie znaczy, że tylko w święta można jej posmakować. Pyszne drożdżowe ciasto i masa makowa przygotowana w domu (z dużą ilością bakalii) to połączenie idealne! Uwielbiam :) 

Stopień trudności wykonania: średni


Przepis na struclę makową:


Strucla makowa

Ciasto drożdżowe:


  • 4,5 szklanki mąki
  • 180 ml mleka
  • 150 g masła
  • 6 żółtek
  • 45 g drożdży 
  • 6 łyżek cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki spirytusu lub wódki 
Mleko lekko podgrzać, wkruszyć w mleko drożdże, dodać łyżeczkę cukru, odstawić do wyrośnięcia drożdży. Masło roztopić, przestudzić. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, resztę cukru, wlać mleko z wyrośniętymi drożdżami, roztopione masło, żółtka oraz alkohol. Całość zagnieść, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około pół godziny (do podwojenia objętości ciasta). Po tym czasie ciasto podzielić na 3 części każdą część rozwałkować w prostokąt, posmarować białkiem (wykorzystać do tego pędzelek) to sprawi, że ciasto nie będzie odchodziło od maku, posmarować masą makową, zwinąć wzdłuż dłuższego boku. 3 strucle zmieszczą się na blasze do piekarnika (taka duża, płytka blacha o wymiarach piekarnika). Każdą struclę owinąć papierem do pieczenia pozostawiając pewien "luz". Piec w 180 stopniach około 40-45 minut (do znacznego zarumienienia ciasta).

Masa makowa:
  • 500 g suchego maku
  • 170 g cukru pudru
  • 100 g rodzynek
  • 50 g żurawiny
  • 50 g orzechów włoskich
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • 1 łyżka masła
Mak zalać na noc wodą, rano mak zagotować i na chwilę pozostawić na małym ogniu. Odsączyć na sitku i dwukrotnie zemleć w maszynce z drobnym sitkiem. Do tak przygotowanego maku dodać pozostałe składniki, wymieszać. Do maku można też dodać migdały, morele lub kandyzowaną skórkę pomarańczową.
Aby wykorzystać mak do wypieków, przed położeniem na ciasto należy do maku dodać ubite białka (do 500 g maku - 6 białek).
Mak można przechowywać do 5 dni w lodówce (bez białek).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz