sobota, 11 lutego 2017

Raffaello na krakersach


Wersja raffaello jakiej jeszcze nie znaliście. Bardzo słodką masę kokosową przełamuje smak słonych krakersów. Myślicie, że krakersy nie pasują do kokosu? Wyprowadzam Was z błędu! Połączenie genialne, każdy kawałek rozpływa się w ustach tworząc idealny kęs. Raffaello to ciasto bez pieczenia, bardzo proste w wykonaniu, polecam początkującym cukiernikom. Dla mistrzów cukiernictwa nie sprawi żadnych trudności lecz jedynie miłe zaskoczenie :) Ciasto idealne, kiedy chcemy zachwycić gości ale w sobotę pragniemy odpocząć, zamiast krzątać się cały dzień w kuchni. Chwila, moment i jest słodki dodatek do kawy lub słodka przekąska na przyjęcie.
Stopień trudności wykonania: łatwy


Przepis na ciasto:


Raffaello na krakersach

Masa kokosowa:
  • Litr mleka
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 
  • cukier waniliowy
Pół litra mleka, cukier i cukier waniliowy umieścić w garnku z grubym dnem i postawić na ogniu mieszając do rozpuszczenia cukrów. W pozostałej części rozmieszać obie mąki. Kiedy mleko w garnku zacznie się gotować, wlać mleko z mąkami mieszając od tego momentu cały czas aż do zagotowania. Ugotowany budyń studzimy.
  • 500 g masła (ewentualnie dobrej jakości margaryny) 
  • 200 g wiórków kokosowych
Masło rozkręcić na gładką masę następnie porcjami dodajemy zimny budyń. Do gotowej masy dodajemy wiórki kokosowe i łączymy.
  • 2 duże paczki krakersów
  • ok. 150-200 g płatków migdałowych
Ułożenie:
Najlepiej złożyć ciasto w blaszce do pieczenia.
Krakersy, masa (4 takie warstwy) kończymy warstwą masy. Płatki migdałowe prażymy delikatnie na patelni, chłodzimy i posypujemy ciasto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz