czwartek, 23 marca 2017

Migdałek


Migdałek to połączenie miodowych placków i gotowanej masy serowej. I powiem Wam, że pomysł na to ciasto jest tak banalny, że aż genialny! Ciasto słodkie, oj słodkie, ale kwaśny dżem sprawia, że całość nie jest mdła. Kroi się super, wygląda pięknie a przede wszystkim smakuje genialnie. Długo się nie zastanawiajcie, bo warto osłodzić sobie Migdałkiem ponury dzień :) Ciasto nie jest mojego autorstwa, przepis jest super, jedyne co zmieniłam to ilość cukru. Uwielbiam słodkie, ale wydaje mi się taka ilość cukru jaką podałam tu w przepisie spokojnie wystarczy :)
Stopień trudności wykonania: średni


Przepis na ciasto:


Migdałek

Ciasto:
  • 500 g mąki
  • 2 jajka
  • 100 g margaryny
  • 4 łyżki miodu
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki sody
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Pierwszą część rozwałkowujemy, układamy w blaszce i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.
  • pół słoiczka kwaśnego dżemu (śliwkowy, wiśniowy)
Drugą część ciasta rozwałkowujemy, układamy w blaszce, a następnie smarujemy dżemem i pieczemy 30 minut w 180 stopniach.

Warstwa migdałowa:
  • 100 g płatków migdałowych
  • 2 łyżki miodu 
  • 2 łyżki śmietany
  • pół szklanki cukru
  • 50 g masła 
Masło, miód, śmietanę oraz cukier umieszczamy w garnku, podgrzewamy do rozpuszczenia składników, dodajemy płatki migdałowe, całość łączymy i lekko studzimy. Polewę migdałową wylewamy na 3 rozwałkowany i umieszczony w blaszce placek. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach.

Masa serowa:
  • 1 kg sera (zmielonego dwukrotnie) 
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 budyń waniliowy
Ser, cukier, masło, żółtka, jajko, umieszczamy w garnku w grubym dnem, podgrzewamy, aż składniki się połączą. W tym czasie przygotowujemy zawiesinę z mleka, mąki ziemniaczanej i budyniu. Kiedy masa serowa zacznie się gotować wlewamy rozrobione budynie w mleku, mieszamy aż do zagotowania całej masy serowej. 

Jeszcze ciepłą masą serową przekładamy miodowe placki. 
Przełożenie: placek miodowy zwykły, masa serowa, placek z dżemem, masa serowa, placek z warstwą migdałową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz