środa, 25 października 2017

Babka cytrynowa z cukinią


Latem brakowało czasu, więc na blogu niestety trochę ucichło. Jednak jesień ze Słodkim Szaleństwem będzie pełna przepisów. Dziś jeden z nich: babka cytrynowa z cukinią. Wykorzystuję dary jesieni jak się tylko da :) Miękka, aromatyczna i lekko kwaśna babka jest odpowiednia zarówno do popołudniowej kawy jak i dla gości jako ciekawe ciasto (nietypowe, bo z warzywem). Polecam, częstujcie się! 
Stopień trudności wykonania: łatwe


Przepis na babkę:


Babka cytrynowa z cukinią

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • pół łyżeczki sody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200 g cukinii (startej na grubych oczkach)
  • 60 ml oleju
  • 1 jajko
  • sok z 1 cytryny
  • skórka starta z cytryny
Zmieszać ze sobą suche składniki: mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia oraz sól. Następnie zmieszać składniki mokre czyli olej, jajko, sok z cytryny oraz jej skórkę. Dokładnie wymieszać składniki suche z mokrymi, na koniec dodać startą cukinię, wymieszać. Ciasto będzie dosyć gęste.

Lukier cytrynowy:
sok z cytryny 
cukier puder

Cukier puder (około pół szklanki) wsypać do miseczki, dolewać po troszkę sok z cytryny i mieszać energicznie do połączenia składników, jeśli lukier jest zbyt twardy dodać trochę soku, jeśli zbyt rzadki, dodać cukier puder. 

Przestudzoną babkę polać lukrem cytrynowym. 

Na zdrowie!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz