Latem brakowało czasu, więc na blogu niestety trochę ucichło. Jednak jesień ze Słodkim Szaleństwem będzie pełna przepisów. Dziś jeden z nich: babka cytrynowa z cukinią. Wykorzystuję dary jesieni jak się tylko da :) Miękka, aromatyczna i lekko kwaśna babka jest odpowiednia zarówno do popołudniowej kawy jak i dla gości jako ciekawe ciasto (nietypowe, bo z warzywem). Polecam, częstujcie się!
Stopień trudności wykonania: łatwe
Przepis na babkę:
Babka cytrynowa z cukinią
Ciasto:- 250 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- pół łyżeczki sody
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 200 g cukinii (startej na grubych oczkach)
- 60 ml oleju
- 1 jajko
- sok z 1 cytryny
- skórka starta z cytryny
Zmieszać ze sobą suche składniki: mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia oraz sól. Następnie zmieszać składniki mokre czyli olej, jajko, sok z cytryny oraz jej skórkę. Dokładnie wymieszać składniki suche z mokrymi, na koniec dodać startą cukinię, wymieszać. Ciasto będzie dosyć gęste.
Lukier cytrynowy:
sok z cytryny
cukier puder
Cukier puder (około pół szklanki) wsypać do miseczki, dolewać po troszkę sok z cytryny i mieszać energicznie do połączenia składników, jeśli lukier jest zbyt twardy dodać trochę soku, jeśli zbyt rzadki, dodać cukier puder.
Przestudzoną babkę polać lukrem cytrynowym.
Na zdrowie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz