wtorek, 7 listopada 2017

Babeczki owsiane


Babeczki idealne na drugie śniadanie, podwieczorek, po obiedzie, zawsze :) Babeczki, których głównym składnikiem są płatki owsiane a substancją słodzącą jedynie miód, są zdrowe, pożywne a przede wszystkim pyszne! :)  Wcinam je sobie przy każdej okazji bez wyrzutów sumienia i bez obawy o dodatkowe kilogramy! 
Stopień trudności wykonania: łatwy

Przepis na babeczki:


Babeczki owsiane

Babeczki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka mleka
  • zapach waniliowy
  • 1/3 szklanki miodu (roztopić)
  • 75 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
  • 1/2 szklanki orzechów (ja dodałam fistaszki drobno posiekane)
Dodatkowo:
  • płatki owsiane
  • słonecznik 
Do posypania.

Wykonanie:
Wymieszać ze sobą składniki suche: mąkę pszenną, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, sól. 
W osobnej misce roztrzepać jajka, wlać mleko, zapach waniliowy, roztopiony miód, roztopione masło. 
Zawartość obu naczyń zmieszać ze sobą do połączenia składników. Dodać posiekane orzechy, wymieszać. Odstawić na około 10 minut, aby płatki owsiane napęczniały.
Do formy na babeczki (muffiny) powkładać papilotki a następnie wlać ciasto do 2/3 wysokości papilotki, ciasto można posypać płatkami owsianymi i słonecznikiem. Piec w 160 stopniach około 25 minut do suchego patyczka. Babeczki od razu po upieczeniu wyjąć z formy i poustawiać na kratce, aby przestygły. 

1 komentarz:

  1. Hej! Rozumiem,że mają to być płatki owsiane górskie? Masło prawdziwe? Aaaa no i nie rozumiem z tą formą na babeczki? Papilotki z ciastem wkładamy jeszcze w jakąś brytfankę? Z góry dziękuję za odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń