Dziś kochani podsyłam Wam przepis na pyszny tort malinowy. Powiem szczerze, że miałam trudności z nazwaniem tego tortu, bo tak naprawdę składa się on z jasnych biszkoptów z białą czekoladą, czekoladowych biszkoptów z czekoladą mleczną oraz kremów: śmietankowego, malinowego i czekoladowego. Więc zastanawiałam się nad nazwą " Tort malinowo-czekoladowo-śmietankowy", ale po dłuższym namyśle... malinowy wystarczy, bo smak malin dominuje :) Dekoracja tortu jak widać składa się z różnorakich słodkości, niczego chyba nie brakuje? Pięknie się prezentuje, ale i wspaniale smakuje. Poniżej przepis, zapraszam :)
Stopień trudności wykonania: średni
Przepis na tort:
Tort malinowy
Upiecz 2 biszkopty:
Z dowolnego przepisu, zapraszam też po mój ulubiony przepis kliknij tu ważna sprawa - jeden biszkopt ma być jasny czyli należy wykonać go jak w przepisie z tym, że należy dodać pół tabliczki czekolady białej. Drugi biszkopt ma być czekoladowy (w moim przepisie też jest wersja czekoladowa). Przepis na biszkopty jest na dużą tortownicę.
Krem do tortu:
- 0,75 l śmietanki 30%
- 2 serki mascarpone
- tabliczka mlecznej czekolady
- pół tabliczki białej czekolady
Frużelina malinowa:
- 1/2 kg malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy przed wykonaniem frużeliny)
- 3/4 szklanki cukru
- 2,5 łyżeczki żelatyny
- 1 łyżka soku z cytryny (owoce zachowują kolor)
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Maliny przełożyć do garnka w grubym dnem i lekko podgrzewać z cukrem tak aby cukier się rozpuścił, ale nie dopuszczamy do wrzenia, kiedy cukier się rozpuści dodajemy sok
z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną wcześniej wymieszaną z niewielką ilością wody, całość gotujemy i po zagotowaniu zdejmujemy z palnika.
Następnie żelatynę w gorącej wodzie (należy przeczytać na opakowaniu jaką temperaturę musi posiadać woda, którą zalewamy żelatynę. Ja zazwyczaj zalewam niewielką ilością wrzątku, ale często jest tak, że żelatyna traci swoje właściwości żelujące. Wtedy żelatynę zalewamy zimną wodą a następnie nad kąpielą wodną rozpuszczamy ją uważając aby temperatura nie była zbyt wysoka).
Rozpuszczoną żelatynę łączymy z owocami. Frużelinę porządnie schłodzić.
Wykonanie kremów:
Wykonujemy frużelinę malinową, rozpuszczamy nad kąpielą wodną czekoladę mleczną i białą. Śmietankę ubijamy na sztywno, po ubiciu dodajemy porcjami serek mascarpone, całość łączymy. Krem dzielimy na 3 części do 1 części dodajemy rozpuszczoną (nie gorącą a letnią) mleczną czekoladę, mieszamy. Do części 2 dodajemy połowę frużeliny malinowej, mieszamy. Do części 3 dodajemy czekoladę białą (temperatura czekolady tj. mlecznej).
Nasączenie:
Szklanka zimnej (przegotowanej) wody z sokiem z cytryny oraz łyżką cukru pudru. Podczas przekładania tortu nasączamy każdy biszkopt.
Przełożenie tortu:
Każdy z biszkoptów przekrawamy na połowę. Biszkopt ciemny, masa czekoladowa
(z dodatkiem ciemnej czekolady), biszkopt ciemny, masa z frużeliną malinową, biszkopt jasny, masa śmietanowa z białą czekoladą na tą masę wylewamy drugą połowę frużeliny, biszkopt jasny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz