Nie masz czasu na pieczenie, nie chce Ci się bądź po prostu jest za ciepło aby włączać piekarnik i siedzieć w kuchni jak w saunie? A masz ogromną ochotę na kawałeczek pysznego i lekkiego jak chmurka serniczka? Mam dla Ciebie rozwiązanie! Cytrynowy sernik, który przygotujecie bardzo szybko a potrzebna Wam będzie lodówka a nie piekarnik :) Spróbujcie koniecznie :*
Stopień trudności wykonania: bardzo łatwy
Przepis na sernik:
Ciasteczkowy spód:- 200 g ciasteczek maślanych oblanych czekoladą
(mogą to być również zwykłe ciasteczka maślane, z tym że wtedy musicie rozpuścić 50 g masła i dodać do pokruszonych ciasteczek)
Ciasteczka wystarczy drobno pokruszyć za pomocą malaksera do momentu otrzymania " mokrego piasku" z ciasteczek.
Tak przygotowane ciasteczka wyłóż na dno tortownicy ( u mnie 26 cm średnicy) i przy pomocy łyżki równomiernie rozłóż je na spód i dociśnij. Na czas przygotowania masy serowej tortownicę z ciasteczkowym spodem włóż do lodówki.
Masa serowa:
- 250 g serka mascarpone
- 330 ml śmietanki 30% ( kubeczek )
- pół szklanki cukru pudru
- cytryna (skórka z cytryny i sok)
- 2,5 łyżeczki żelatyny
Serek mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem, dodaj sok z całej cytryny oraz skórkę otartą z cytryny.
Żelatynę odmierz, wsyp do kubeczka, zalej zimną wodą do przykrycia i odstaw na 10 minut do napęcznienia. Następnie kubeczek z napęczniałą żelatyną wstaw do miski z ciepłą wodą (zrób taką łaźnię wodną), pozostaw do rozpuszczenia.
Do rozpuszczonej już żelatyny dodaj łyżkę masy serowej wymieszaj, następnie żelatynę dodaj do całej masy serowej, wymieszaj.
Śmietankę kremówkę ubij, ubitą śmietankę dodaj do masy serowej mieszając delikatnie szpatułką.
Tak przygotowaną masę wylej na ciasteczkowy spód, ułóż na serze borówki.Włóż do lodówki do zastygnięcia.
Dodatkowo:
- 2 galaretki - smak dowolny (ja wybrałam pomarańczowe bo zalegały w szafce, więc zużyłam)
Galaretki rozpuść w 2 szklankach gorącej wody. Tężejącymi galaretkami polać sernik. Wstaw do lodówki na całą noc do zastygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz