wtorek, 10 lipca 2018

Tort owocowy


Najbardziej letni torcik jaki robiłam, zawiera sezonowe owoce czyli maliny, borówki a dodatkowo brzoskwinie. Banalny w wykonaniu, ale nie w smaku, jest lekki i delikatny - po prostu PYSZNY :) Uwielbiam torty owocowe - słodkie ale i orzeźwiające ;) 
Stopień trudności wykonania: średni

Przepis na tort:

Tort owocowy

Przepis na biszkopt znajdziecie tu: klik
Należy wykonać 2 jasne biszkopty. Każdy z biszkoptów przekroić na 3 części. W sumie otrzymamy 6 krążków biszkoptu.

Masa śmietanowa:

  • 600 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%)
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżeczki żelatyny
Śmietankę ubić, do ubitej śmietanki porcjami dodawać serek mascarpone mieszając na niższych obrotach miksera. Żelatynę zalać zimną wodą tylko do przykrycia, odstawić na 5-10 minut do napęcznienia. Następnie włożyć kubeczek z napęczniałą żelatyną do miski z ciepłą wodą i odczekać aż żelatyna się rozpuści. Tak przygotowaną żelatynę wlać do masy śmietanowej i delikatnie połączyć. 

Dodatkowo:
  • Pół kg malin
  • Pół kg borówki amerykańskiej
  • Puszka brzoskwiń (syrop z brzoskwiń wykorzystaj, aby nasączyć biszkopty)
Przełożenie:
Biszkopt (nasączony syropem z brzoskwiń, syrop ten rozcieńczyć 1/4 szklanki wody) , 1/5 masy śmietanowej, świeże owoce: maliny, borówki oraz pokrojone w kostkę brzoskwinie, kolejny biszkopt (nasączyć) , 1/5 masy śmietanowej, owoce... aż do wykorzystania składników.

Tak wygląda w środku:


Dekoracja:

Do udekorowania i wyrównania tortu zawsze przygotowuję oddzielną masę, najczęściej budyniową, brzegi obsypuję wiórkami kokosowymi, w tym przypadku dekoracją górnej warstwy tortu są świeże maliny i borówki i myślę, że pięknie się prezentują ;)

Masa budyniowa:
Budyń: 

  • pół litra mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 1 łyżka mąki pszennej
Dodatkowo:
  • 250 g margaryny (ja używam palmy z murzynkiem)
  • kilka kropli zapachu waniliowego
Ugotować budyń, z tym że oprócz proszku (budyniu) z torebki dodać jeszcze łyżkę maki pszennej. Gorący budyń szczelnie przykryć folią aluminiową w ten sposób aby dotykała ona bezpośrednio budyniu - to mój sposób żeby nie powstał "kożuch" na budyniu, to mogłoby spowodować, że masa byłaby z gródkami. 

Wykonanie:
Margarynę rozkręcić mikserem na puszystą masę, do utartej margaryny dodawać po łyżce zimnego budyniu. Należy pamiętać aby dodawać partiami budyń, po każdym dodaniu dokładnie zmiksować budyń z margaryną (masa wtedy się nie zważy). 

Masą wyrównać boki oraz wierzch tortu. Boki obsypać wiórkami kokosowymi. Na górze ułożyć owoce tak jak widać na zdjęciu. Między owoce można położyć listki mięty.



1 komentarz: