czwartek, 2 sierpnia 2018

Deser malinowa chmurka


Znacie ciasto "malinowa chmurka"? Ten deser, który wykonałam w pucharkach to kopia tego ciasta tylko w innej wersji - szybszej wersji :) Pyszne warstwy herbatników, świeżo zerwanych malin, galaretki malinowej oraz kremówki idealnie się komponują. W takie upały jak teraz, myślę, że chętnie zjedlibyście taki zimny deser. Jeśli tak, zapraszam dalej... :)
Stopień trudności wykonania: bardzo łatwy

Przepis na deser:

Deser malinowa chmurka


  • Herbatniki (1 paczka - 10 herbatników)
Ciasteczka drobno pokrusz w malakserze. Pokruszone herbatniki wysyp na dno 6 pucharków (250 ml).
  • 1 galaretka malinowa
  • 250 g świeżych malin
Galaretkę podziel na pół i wsyp do dwóch miseczek. Każdą z galaretek rozpuść w szklance gorącej wody.

Kiedy galaretki będą tężeć, maliny poukładaj w pucharkach, następnie zalej jedną z tężejących galaretek, tak przygotowane pucharki włóż do lodówki do zastygnięcia galaretki. 
  • 250 g serka mascarpone 
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 1 - 2 łyżki cukru pudru
Serek zmiksuj z cukrem pudrem, w osobnej misce ubij śmietankę, ubitą śmietankę połącz delikatnie z serkiem przy pomocy szpatułki. 
Tak przygotowaną śmietankę wyłóż na maliny z galaretką. 
Następnie wylej na wierzch pozostałą (drugą część) tężejącej malinowej galaretki.

Wskazówki:
  • Aby w takie upały śmietanka ubiła się na sztywno najlepiej tuż przed ubijaniem włożyć ją na 5 - 10 minut do zamrażarki 

 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz