Znacie ciasto "malinowa chmurka"? Ten deser, który wykonałam w pucharkach to kopia tego ciasta tylko w innej wersji - szybszej wersji :) Pyszne warstwy herbatników, świeżo zerwanych malin, galaretki malinowej oraz kremówki idealnie się komponują. W takie upały jak teraz, myślę, że chętnie zjedlibyście taki zimny deser. Jeśli tak, zapraszam dalej... :)
Stopień trudności wykonania: bardzo łatwy
Przepis na deser:
Deser malinowa chmurka
- Herbatniki (1 paczka - 10 herbatników)
Ciasteczka drobno pokrusz w malakserze. Pokruszone herbatniki wysyp na dno 6 pucharków (250 ml).
- 1 galaretka malinowa
- 250 g świeżych malin
Galaretkę podziel na pół i wsyp do dwóch miseczek. Każdą z galaretek rozpuść w szklance gorącej wody.
Kiedy galaretki będą tężeć, maliny poukładaj w pucharkach, następnie zalej jedną z tężejących galaretek, tak przygotowane pucharki włóż do lodówki do zastygnięcia galaretki.
- 250 g serka mascarpone
- 300 ml śmietanki 30%
- 1 - 2 łyżki cukru pudru
Serek zmiksuj z cukrem pudrem, w osobnej misce ubij śmietankę, ubitą śmietankę połącz delikatnie z serkiem przy pomocy szpatułki.
Tak przygotowaną śmietankę wyłóż na maliny z galaretką.
Następnie wylej na wierzch pozostałą (drugą część) tężejącej malinowej galaretki.
Wskazówki:
- Aby w takie upały śmietanka ubiła się na sztywno najlepiej tuż przed ubijaniem włożyć ją na 5 - 10 minut do zamrażarki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz