niedziela, 19 sierpnia 2018

Chmurka z owocami


Kruche ciasto, lekka budyniowa pianka oraz owoce (borówki i morele) to wymarzone połączenie. Szybkie do wykonania, pyszne w smaku oraz lekkie jak chmurka. Wszystkim bardzo posmakowało i myślę że Wam również przypadnie do gustu ;) Wypróbujcie!
Stopień trudności wykonania: łatwe

Przepis na ciasto:

Chmurka z owocami

Ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 250 g margaryny (zimnej) 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodaj zimną margarynę i posiekaj nożem, następnie dodaj cukier puder oraz żółtka, a całość zagnieć. Ciasto podziel na dwie części: jedną mniejszą drugą większą. Następnie włóż do zamrażarki na całą noc. 

Blachę wyłóż papierem do pieczenia, większą część ciasta zetrzyj na tarce na blaszkę, następnie przyduś palcami do blachy, tak aby ciasto stanowiło jedną całość. Piecz w 180 stopniach około 20 minut. Wystudź.

Budyniowa pianka:
  • 5 białek
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 1/2 szklanki oleju
Białka ubij na sztywną pianę, następnie dodawaj po łyżce cukru (na końcu cukier wanilinowy) - piana powinna lśnić. Do tak przygotowanej piany dodaj budynie i delikatnie połącz (ja delikatnie wymieszałam szpatułką). Na koniec wlej olej i całość delikatnie wymieszaj.

Dodatkowo:
  • 250 g borówki
  • 4 morele (obrane i pokrojone w plastry)
Na wystudzone ciasto połóż pianę z białek na pianę owoce. Owoce dociśnij tak aby były zanurzone w białkach. 

 Na całość zetrzyj drugą połowę ciasta z zamrażarki. 



Całość piecz w 180 stopniach - 40 minut. Po ostudzeniu ciasta posyp je cukrem pudrem.

PS: Ja nie wytrzymałam i spróbowałam jak było jeszcze ciepłe ;). 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz