środa, 22 sierpnia 2018

Placuszki z bananami


Placki w przepisie źródłowym były z morelami, niestety nie udało mi się ich zdobyć, więc zamieniłam je na banany, które w moim domu są zawsze :) Placuszki smakują jak pyszne omleciki, są delikatne i puszyste, a do tego sycące w sam raz na śniadanie. Moje śniadania są zwykle szybkim posiłkiem, więc spędzam trochę więcej czasu w kuchni wieczorem, zatem placuszki równie dobrze mogą stanowić pyszną kolację ;) a więc skuście się na nie kiedy tylko chcecie! Do placków zamiast moreli czy bananów możecie dodać co tylko chcecie: borówki, jagody, śliwki, truskawki... Poszaleć też można z dodatkami, może to być marmolada jabłkowa, nutella, masło orzechowe bądź też inny dżem. Eksperymentujcie do woli :)
Stopień trudności wykonania: bardzo łatwy

Przepis na placki:

Placuszki z bananami

Ciasto:
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru pudru (można pominąć, bo i tak później posypuje się placki cukrem pudrem)
  • szczypta soli
  • olej do smażenia 
  • cukier puder do posypania
Dodatkowo:
  • dowolne owoce np. 3 morele, 1 banan, garść borówki, 6-8 truskawek
Wykonanie:

Białka oddziel od żółtek (białka do osobnej miski, żółtka do osobnej). Do żółtek dodaj mąkę, mleko, cukier - zmieszaj. Do masy żółtkowej dodaj pokrojone owoce, wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do masy żółtkowej delikatnie, partiami dodawaj ubite białka. Tak przygotowane ciasto wykładaj dużą łyżką na rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem i smaż z obu stron na średnim ogniu. Gotowe placuszki posyp cukrem pudrem, jeśli masz ułóż dodatki na talerzyku :) I wcinaj, popijając kakaem <3 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz