wtorek, 4 września 2018

Zdrowe batony


Właśnie zaczął się nowy rok szkolny, więc mam dla Was fajny pomysł na drugie śniadanie dla Waszych pociech. Batony będą też idealną przekąską podczas jesiennych wędrówek. Batoniki dodają energii, mają małą ilość cukru oraz wartościowe składniki. Krótko mówiąc: smaczne i zdrowe. Smak batonów dominują prażone orzechy, wiórki kokosowe oraz suszona żurawina, którą uwielbiam :). Taki smakołyk możecie stworzyć sami dodając dodatki, które najbardziej lubicie Ty i Twoja rodzina. Jest tyle opcji... i pamiętajcie, że zdrowe przekąski to najlepszy sposób na poskromienie łasuchowych słabości :). Zrobienie batoników zajmie Wam chwilę, a kolejnego dnia w pracy, bądź w szkole nie będziecie mogli doczekać się drugiego śniadania, wiem co mówię :).

Stopień trudności wykonania: łatwy

Przepis na batony:

Zdrowe batony

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
  • 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka posiekanych orzechów ziemnych (mogą być też laskowe lub włoskie lub mieszanka wszystkich)
  • 2/3 szklanki wiórków kokosowych 
  • 1 szklanka suszonej żurawiny
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika
  • 3 łyżki siemienia lnianego
Płatki wymieszaj z posiekanymi orzechami, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na program góra dół i praż 7 minut, po tym czasie wyjmij płatki, przemieszaj, zmniejsz temperaturę piekarnika do 160 stopni na tym samym programie. Dodaj do płatków wiórki kokosowe i wstaw do piekarnika na 6-8 minut (uważaj żeby wiórki się nie przypaliły). Wyjmij mieszankę z piekarnika i ostudź.

Dodatkowo:
  • 3 łyżki masła
  • 4 kopiaste łyżki miodu naturalnego
  • 1 cukier wanilinowy
Wszystkie składniki umieść w garnuszku i rozpuść. Trochę przestudź.

Następnie owsianą mieszankę umieść w dużej misce i wlej do niej rozpuszczone składniki. Całość wymieszaj. Mokrą mieszankę wyłóż do blaszki o wymiarach około 23x23, trochę większa też może być :) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 160 stopniach 20 minut następnie ostudź i pokrój w prostokąty. Ja pokroiłam na 12 prostokątów. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz