Kruche ciasto, warstwa jabłkowa, puszysta masa i kokosowa chmurka - właśnie takie warstwy tworzą idealną całość. Posmakuje Ci od pierwszego do ostatniego kęsa. Czemu? Bo jest słodkie ale nie za słodkie, jabłka dodają wyrazistości, a kokos wspaniałego aromatu i smaku. Jabłka do ciasta zebrałam prosto z jabłonki, dlatego też polecam to ciasto zrobić jesienią, kiedy owoców jest pod dostatkiem ale po za sezonem też będzie pyszne :).
Przepis jest bardzo prosty, troszkę pracochłonny ale nie zniechęcajcie się, bo naprawdę warto!
Stopień trudności wykonanie: średni
Przepis na ciasto:
Ciasto kruche:- 100 g zimnego masła (ja użyłam margaryny i wyszło ok)
- 50 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 160 g mąki pszennej
Wszystkie składniki zagnieć, zagniecione ciasto włóż do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkuj ( u mnie w formie prostokątnej 25 x 30). Piecz w 180 stopniach około 20 minut do zarumienienia.
Masa jabłkowa:
- 1 kg jabłek obranych i startych na grubych oczkach
- 2 galaretki pomarańczowe (ewentualnie brzoskwiniowe)
Obrane i starte jabłka przełóż do garnka z grubym dnem, duś do uzyskania musu. Następnie wsyp suche galaretki i mieszaj do rozpuszczenia i zagotowania, zdejmij z kuchenki i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
Masa budyniowa:
- 500 ml mleka
- 6 łyżek cukru
- 2 żółtka
- 1 opakowanie budyniu w proszku bez cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 250 g masła lub dobrej margaryny
300 ml mleka wlej do garnka i postaw na kuchence, dodaj cukier i mieszaj do rozpuszczenia. Pozostałe mleko wlej do miseczki, dodaj budyń, żółtka, mąkę ziemniaczaną, wymieszaj, wlej do gotującego się mleka, mieszaj do uzyskania gęstego budyniu. Gotowy budyń odstaw do wystygnięcia. Budyń możesz przykryć folią spożywczą (tak aby folia dotykała budyniu), wtedy na budyniu nie zrobi się kożuch.
Całkowicie zimny budyń dodawaj porcjami do rozkręconego masła lub margaryny.
Chmurka kokosowa:
Całkowicie zimny budyń dodawaj porcjami do rozkręconego masła lub margaryny.
Chmurka kokosowa:
- 300 g śmietany 18%
- 70 g cukru
- 150 g wiórków kokosowych
- 2 białka w temperaturze pokojowej
Śmietanę razem z cukrem podgrzej do rozpuszczenia się cukru (masy nie można zagotować). Po rozpuszczeniu dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj i odstaw do ostudzenia. Kiedy masa ostygnie białka ubij na sztywno, gotową pianę delikatnie połącz z zimną masą kokosową. Masę wyłóż do blaszki ( tej samej co pieczone było ciasto kruche) i piecz w 180 stopniach około pół godziny, następnie wystudź.
Przełożenie:
Kruchy spód, zimna masa jabłkowa, masa budyniowa, kokosowa chmurka.
Wskazówki:
Na wykonanie ciasta składa się z wielu elementów, zarówno budyń, kokosową masę, oraz upieczone ciasto należy przestudzić. I nagle się okazuje, że już wiele rzeczy zrobiłaś/eś, a tu stoisz z pracą, bo to za ciepłe i to też. Jak rozłożyć pracę, aby sprawnie poszło?
1. Budyń stygnie najdłużej (zwłaszcza jeśli przykryjesz folią, co polecam bo wtedy masa nie posiada grudek), więc najlepiej ugotować go na początku.
2. Zagnieć ciasto kruche i włóż do lodówki.
3. W czasie gdy ciasto jest w lodówce zajmij się jabłkami - obieranie i ich starcie oraz ugotowanie razem z galaretkami zajmie mniej więcej pół godziny, czyli tyle czasu ile ciasto powinno być w lodówce.
4. Teraz wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i upiecz.
5. Śmietanę podgrzej z cukrem, tu tylko podgrzewamy więc nie będzie długo stygło, tu będzie chwila przerwy (pamiętaj, pilnuj ciasta w piekarniku!).
6. Do wystudzonej śmietany z cukrem i wiórkami dodaj ubite białka.
7. Wyjmij ciasto z piekarnika i wyłóż masę kokosową do tej samej blaszki - upiecz.
8. Może do tego czasu przestygnie budyń - ukręć masę.
9. Jeśli wszystko jest gotowe złóż ciasto.
10. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz