Szyszki to smak mojego dzieciństwa, słodkie, lepkie i przepyszne :). Słodki kajmak, czekolada i ryż preparowany - trzy składniki i mnóstwo małych, słodkich przyjemności. Dzieciaki za nimi szaleją, a dorosłe dzieciaki udają, że są na diecie, a po cichutku podjadają szyszunie :). I dobrze! Prosty przepis na coś wyjątkowego dla podniebienia, czytajcie dalej... , działajcie i wcinajcie!
Stopień trudności wykonania: bardzo łatwy
Przepis na szyszki:
Szyszki
Składniki:- 460 g masy kajmakowej (z puszki)
- 50 g czekolady białej (lub mlecznej jeśli chcesz szyszki kakaowe)
- 90 g ryżu preparowanego (jedno opakowanie)
Masę kajmakową przełóż do garnuszka z grubym dnem, czekoladę połam i dodaj do kajmaku, całość postaw na małym ogniu i podgrzewaj do rozpuszczenia czekolady. Ryż wsyp do dużej miski, do ryżu wlej masę kajmakową z czekoladą (masa ma być ciepła) i całość wymieszaj. Dłonie zmocz wodą, formuj kule dowolnej wielkości (moje szyszki są wielkości zagłębienia w dłoni). Gotowe szyszki przechowuj w lodówce.
I gotowe! Proste, prawda? :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz