poniedziałek, 10 września 2018

Szyszki


Szyszki to smak mojego dzieciństwa, słodkie, lepkie i przepyszne :). Słodki kajmak, czekolada i ryż preparowany - trzy składniki i mnóstwo małych, słodkich przyjemności. Dzieciaki za nimi szaleją, a dorosłe dzieciaki udają, że są na diecie, a po cichutku podjadają szyszunie :). I dobrze! Prosty przepis na coś wyjątkowego dla podniebienia, czytajcie dalej... , działajcie i wcinajcie! 
Stopień trudności wykonania: bardzo łatwy


Przepis na szyszki:


Szyszki

Składniki:

  • 460 g masy kajmakowej (z puszki)
  • 50 g czekolady białej (lub mlecznej jeśli chcesz szyszki kakaowe)
  • 90 g ryżu preparowanego (jedno opakowanie)
Masę kajmakową przełóż do garnuszka z grubym dnem, czekoladę połam i dodaj do kajmaku, całość postaw na małym ogniu i podgrzewaj do rozpuszczenia czekolady. Ryż wsyp do dużej miski, do ryżu wlej masę kajmakową z czekoladą (masa ma być ciepła) i całość wymieszaj. Dłonie zmocz wodą, formuj kule dowolnej wielkości (moje szyszki są wielkości zagłębienia w dłoni). Gotowe szyszki przechowuj w lodówce. 

I gotowe! Proste, prawda? :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz