piątek, 14 grudnia 2018

Brownie


Mocno czekoladowe, wilgotne, a przede wszystkim "gliniaste" - takie musi być brownie. Z opublikowanego przeze mnie przepisu zawsze takie wyjdzie! Brownie to trochę taki polski zakalec z murzynka :D. Mamy i babcie ich nienawidziły ale dzieci kochały właśnie za to, że ciasto było mokre, bardzo czekoladowe i można było zjeść je na ciepło, bo i tak "szło na straty". Ten tradycyjny czekoladowy wypiek być może powstał z przypadku ale to akurat w kuchni normalne :). Smaczne, łatwe i szybkie - czego chcieć więcej? Zachwycicie gości na bank!
Stopień trudności wykonania: łatwy


Przepis na Brownie:


Brownie


Ciasto:
  • 200 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka 
  • 250 g cukru kryształu
  • 135 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 duże garście orzechów włoskich (lub innych według uznania)
Masło rozpuść, do ciepłego masła dodaj połamaną w kostki czekoladę, całość mieszaj do rozpuszczenia, a następnie odstaw do przestudzenia. Jaja ubij na puszystą masę ze szczyptą soli. Podczas ubijania dodawaj porcjami cukier i miksuj, aż cukier się rozpuści. Do ubitych jajek wlej przestudzoną czekoladę, później wymieszaj szpatułką do całkowitego połączenia. Do tak przygotowanej masy czekoladowej dodaj przesianą mąkę i delikatnie połącz z ciastem. Na koniec dodaj posiekane orzechy i połącz całość. 
Piecz w 160 stopniach przez około 35 minut w małej blaszce o wymiarach 20 x 28 cm.

Wskazówki:
  • Ciasto jest bardzo smaczne z polewą czekoladową, którą możesz zrobić według mojego przepisu lub w szybszej wersji: 100 g czekolady (mleczna lub gorzka), 50 g masła i 50 g mleka - masło z mlekiem rozpuść, a następnie dodaj połamaną czekoladę i mieszaj do połączenia. Gotowe! :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz