środa, 25 września 2019

Babeczki dyniowe z serem i żurawiną


Jesień zagościła już w mojej kuchni, a wraz z nią zapachy cynamonu, przyprawy korzennej i pieczonych jabłek. Smak babeczek dyniowych jest przyjemnością dla podniebienia zaś aromat roznoszący się po domu daje sygnał że to już jesień. I choć lato już za nami to smaki jesieni: dyni, śliwek i jabłek są tak kuszące, że chciałoby się powiedzieć "jesieni trwaj".
Stopień trudności wykonania: łatwy

Przepis na babeczki:

Babeczki dyniowe z serem i żurawiną

Babeczki:
  • 250 g mąki razowej orkiszowej
  • 2, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika - kupionej lub domowej
  • 2 duże jajka
  • 270 g puree z dyni
  • 120 g masła
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2/3 szklanki cukru kryształu
Puree z dyni:
Najlepiej użyj dyni  hokkaido (jest bardzo pomarańczowa, dzięki czemu daje piękny kolor oraz najkrócej się ją piecze).
Dynię umyj, podziel na ćwiartki, a jeśli dynia jest duża - na ósemki. Ułóż na blaszce, przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika. Piecz w 180 stopniach: 30 minut mniejsze dynie, około 60 minut większe. Sprawdzaj widelcem czy miąższ jest miękki. Upieczoną dynię obierz, a następnie zblenduj na puree.
Puree możesz przechowywać do 5 dni w lodówce, bądź też mrozić. 

Babeczki: 
Masło rozpuść i przestudź. 
Składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i przyprawę wsyp do jednej miski i wymieszaj.
Do drugiej miski dodaj jajka, puree, roztopione i przestudzone masło oraz cukry. Całość wymieszaj. 
Do mokrych składników partiami wsypuj wymieszaną mąkę z przyprawami. Całość wymieszaj do połączenia się składników.

Nadzienie serowe:
  • 250 g twarogu półtłustego 
  • 1 zółtko
  • 2 łyżki cukru
  • czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • garść żurawiny
Twaróg zmiel trzy razy, bądź też tak jak ja dokładnie zblenduj, dodaj żółtko, cukier i mąkę ziemniaczaną, a całość dokładnie zblenduj na gładką masę. Na koniec dodaj żurawinę i wymieszaj łyżką. 

Do foremek na babeczki wkładaj: łyżkę masy dyniowej, łyżeczkę masy serowej, a na szczycie łyżeczkę masy dyniowej do przykrycia (ja wkładałam prawie pełną foremkę). 
Piecz 25 minut w 180 stopniach. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz