wtorek, 20 września 2016

Kajmalotka czyli szarlotka z kajmakiem


Delikatny biszkopt, prażone jabłuszka, słodki smak kajmaku a do tego warstwa śmietanki i galaretka czyli szarlotka po królewsku :) Słodziutka i lekka... Pyszna. Pomysł na szarlotkę zrodził się przypadkiem, powstała ze składników które posiadałam. Moja rodzina pochłonęła ją błyskawicznie.
Stopień trudności wykonania: łatwy


Przepis na szarlotkę:

Kajmalotka

Upiec biszkopt z 4 jaj według własnego lub mojego przepisu z tym, że należy zmniejszyć o 1/5 składniki (na oko ;) ).

Prażone jabłka:
  • 1 kg jabłek 
  • 3 łyżki cukru
  • 1 galaretka cytrynowa

Jabłka obrać i oczyścić z gniazd nasiennych, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jabłka przełożyć do garnka z grubym dnem, dodać cukier i doprowadzić do gotowania, kiedy jabłka już będą się gotowały dodać galaretkę w proszku i mieszać chwilę do momentu rozpuszczenia galaretki, zdjąć z ognia. Ostudzić.

Śmietanka:
  • śmietana śnieżka 
  • 3/4 szklanki mleka
  • galaretka malinowa
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Przygotować śnieżkę według instrukcji na opakowaniu do gotowej śmietanki dodać galaretkę. 

Dodatkowo:
  • masa kajmakowa z puszki (gotowa lub mleko zagęszczone do ugotowania)
  • 2 galaretki brzoskwiniowe (rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody)
Przygotowanie: 
Biszkopt przekroić na pół, przełożyć biszkopt prażonymi jabłkami, na górę biszkoptu położyć warstwę kajmaku, przygotować śnieżkę (gotową włożyć na chwilę do lodówki, aby stężała) ułożyć na kajmaku, całość polać galaretką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz