niedziela, 2 października 2016

Grzybki

Ciasteczka-Grzybki prezentują się przepięknie, prawda? A przepis na nie pochodzi z starych zeszytów kulinarnych mojej mamy, zawsze lubię sięgać po przepisy z przed lat, przypominają mi one smaki i zapachy dzieciństwa. Już po zdjęciu widać, że wykonanie takich ciasteczek wymaga dużo pracy i cierpliwości, ale za to jaki efekt! 
Stopień trudności wykonania: średni


Przepis na grzybki:


Grzybki

Ciasto:
  • 1/2 kg mąki
  • kostka margaryny
  • szklanka kwaśnej śmietany
  • białko jaja
  • trochę maku
  • biały krem
  • polewa czekoladowa
Składniki ciasta posiekać, zagnieść i wstawić na godzinę do lodówki. Po ochłodzeniu ciasto rozwałkować i wycinać z niego szklanką i foremką do babeczek pary krążków.Krążkami wyciętymi szklanką oblepić posmarowaną tłuszczem zewnętrzną stronę foremek do babeczek i upiec w piekarniku na złoty kolor. Wyciąć małym kieliszkiem środek w krążkach i upiec je. Uformować z rulonu ciasta korzonki grzybka, maczać je w białku i maku następnie upiec. Do upieczonych kapeluszy wkładać krem i przykryć je krążkiem z dziurką. Włożyć korzonek w dziurkę. Kapelusz grzybka polać polewą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz