Stopień trudności wykonania: średni
Przepis na grzybki:
Grzybki
Ciasto:
- 1/2 kg mąki
- kostka margaryny
- szklanka kwaśnej śmietany
- białko jaja
- trochę maku
- biały krem
- polewa czekoladowa
Składniki ciasta posiekać, zagnieść i wstawić na godzinę do lodówki. Po ochłodzeniu ciasto rozwałkować i wycinać z niego szklanką i foremką do babeczek pary krążków.Krążkami wyciętymi szklanką oblepić posmarowaną tłuszczem zewnętrzną stronę foremek do babeczek i upiec w piekarniku na złoty kolor. Wyciąć małym kieliszkiem środek w krążkach i upiec je. Uformować z rulonu ciasta korzonki grzybka, maczać je w białku i maku następnie upiec. Do upieczonych kapeluszy wkładać krem i przykryć je krążkiem z dziurką. Włożyć korzonek w dziurkę. Kapelusz grzybka polać polewą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz