niedziela, 15 grudnia 2019

Tort piernikowy


Czekoladowy, aromatyczny i wilgotny tort piernikowy będzie hitem tegorocznych świąt. Nie wiecie jeszcze czym w tym roku zaskoczyć gości? Torcik to idealny pomysł na deser podczas świątecznego obiadu. Wykonanie go nie zajmie Wam dużo czasu, ponieważ torcik nie jest duży - wystarczy dla 8-10 osobowej rodziny. Dekoracją tortu też się nie martwcie, tak jak widać na zdjęciu wystarczą Wam upieczone już wcześniej pierniczki, wysuszone pomarańcze oraz zielone gałązki z lasu bądź ogródka. Szybki przepis na tort piernikowy, prosta i nietypowa dekoracja, a zaskoczenie gości bezcenne :) 
Stopień trudności wykonania: średni

Przepis na tort:


Torcik piernikowy

Biszkopt z przyprawą do piernika:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika (najlepiej domowej)
  • szczypta soli
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni. Białka oddziel od żółtek, i wbij do dużej miski. Żółtka wbij do małej miseczki, dodaj proszek do pieczenia oraz ocet (zacznie się lekko pienić), następnie całość wymieszaj (masa z żółtek powinna podwoić swoją objętość). Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę, dodawaj porcjami cukier. Każdorazowo po  dodaniu porcji cukru miksuj do jego rozpuszczenia (białka będą ubite i gładkie, a kryształki cukru nie będą wyczuwalne) po czym przerwij miksowanie. Do białek dodaj masę z żółtek i delikatnie wymieszaj szpatułką. Mąkę pszenną odmierz w szklance, dodaj 2 łyżki mąki ziemniaczanej i przyprawę do piernika, wymieszaj łyżeczką. Mieszankę mączną przesiej i dodawaj do masy jajecznej porcjami delikatnie mieszając szpatułką do całkowitego wymieszania składników. Ciasto przelej do tortownicy o średnicy 18-20 cm. Piecz w 180 stopniach około 30 minut. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika na 15 minut, dopiero po tym czasie wyjmij biszkopt z piekarnika. 
Biszkopt najlepiej przygotować dzień wcześniej.

Masa czekoladowa:
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżeczka cynamonu
Czekolady rozpuść w misce w kąpieli wodnej. Przestudź - rozpuszczona czekolada ma być ostudzona i płynna, należy cały czas kontrolować płynność czekolady podczas studzenia.
Mocno schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, łyżkę ubitej śmietanki dodaj do czekolady i wymieszaj (aby temperatury nieco się wyrównały) - czekolada w tym momencie nieco zgęstnieje. Całość czekolady dodaj do śmietanki i wymieszaj do połączenia składników.

Nasącz:
  • 3/4 szklanki przegotowanej, ostudzonej wody
  • sok z jednej pomarańczy
  • sok z połówki cytryny
  • kieliszek wódki (chociaż lepszy byłby likier pomarańczowy)
Dodatkowo:
  • dżem śliwkowy (może być też pomarańczowy)
Ostudzony biszkopt przekrój dwa razy w taki sposób, aby otrzymać 3 krążki. Kolejność układania: krążek pierwszy, nasącz, dżem śliwkowy, masa czekoladowa, krążek drugi, nasącz, dżem śliwkowy, masa czekoladowa, krążek trzeci, nasącz. 

Cały tort pokryłam i wyrównałam masą budyniową.

Masa budyniowa:


Ugotuj budyń według przepisu na opakowaniu z 500 ml pamiętając, aby dodać dodatkowe 2 łyżki cukru (w sumie 4 łyżki cukru) i jedną łyżkę mąki pszennej. Wlej 400 ml mleka do garnuszka i podgrzewaj, do ciepłego mleka dodaj cukier i mieszaj aż się rozpuści. W miseczce umieść pozostałe mleko - 100 ml, dodaj budyń z opakowania, dodatkową jedną łyżkę mąki. Mieszankę wlej do garnuszka, a gdy mleko zacznie się gotować, całość mieszaj do zagotowania i zgęstnienia budyniu. Budyń ostudź (ciepły przykryj folią spożywczą tak, aby folia przykrywała wierzchnią warstwę budyniu - wtedy nie powstanie kożuch), miękkie masło rozkręć i dodawaj do niego porcjami zimny budyń.


Tort pokryj masą i wyrównaj, udekoruj pierniczkami, wysuszoną pomarańczą oraz zielonymi gałązkami. 

Tort mocno schłódź w lodówce. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz